Binnenkort

Opera in de media: week 34 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 van 2019 (17 – 23 augustus) aandacht voor optredens van de sopranen Anna Lucia Richter en Louise Alder en voor de herhaling van A Village Romeo and Juliet van Fredrick Delius bij de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Valery Gergiev. (© Alexander Shapunov)

Verdi in Salzburg
De Salzburger Festspiele presenteert dit jaar een uitvoering van Simon Boccanegra van Verdi met Valery Gergiev voor het orkest en Andreas Kriegenburg als regisseur. Solisten zijn Luca Salsi in de titelrol en verder onder anderen Marina Rebeka en René Pape.
Medici.tv: dinsdag 20 augustus om 20.00 u.

Duchesse voor beperkt publiek
Anno 2019 zijn er nog steeds grenzen als het gaat om tv-rechten. Daarom is voor Nederlandse bezoekers de video van La grande duchesse de Gerolstein van Offenbach door de opera van Keulen niet te zien. Lezers in Duitsland en Frankrijk – of mensen die handig zijn met VPN-trucs – zien in de hoofdrollen sopraan Jennifer Larmore en Vincent Le Texier. Regisseur was Renaud Doucet, François-Xavier Roth leidt het Gürzenich-Orchester Köln.
Arte Concert: on demand.

Nieuwe opera van Moody
De jongerenproductie van het Glyndebourne Festival, de nieuwe opera Agreed van Howard Moody, staat op YouTube. Het stuk gaat over “liefde, verlies en verscheurde landen”. Tom Scott-Cowell, Nazan Fikret en Zara McFarlane zijn enkele van de hoofdrolzangers. Het Orchestra of the Age of Enlightment staat onder leiding van de componist.
YouTube: on demand.

Nieuw op YouTube

Wandelen bij de Opéra
Op YouTube staan soms verrassende video’s. Deze bijvoorbeeld, niet meer dan iemand die een camera vasthoudt tijdens een wandeling door de wijk in Parijs rond de Place de l’Opéra.

Audio

Delius herhaald
“Frisse jonge stemmen stonden garant voor een welkome Nederlandse première”, schreef Place de l’Opera over de eerste Nederlandse uitvoering van A Village Romeo and Juliet van Fredrick Delius. De jonge stemmen waren van onder anderen Aylin Sezer, Jeannette van Schaik, Nina van Essen, Raoul Steffani, Leon van Liere en Martijn Sanders. In de hoofdrollen zongen tenor Matthew Newlin en sopraan Marina Costa-Jackson.
NPO Radio 4: zaterdag 17 augustus om 14.00 u.

Haydn in Londen
In een opname van eind juli tijdens de BBC Proms hoort u Joseph Haydns Die Schöpfung. Het BBC Proms Youth Choir en de BBC Philharmonic worden geleid door Omer Meir Wellber, Sarah Jane Brandon en Benjamin Hulett zijn enkele van de solisten.
NPO Radio 4: zondag 18 augustus om 20.00 u.

Louise Alder. (© Gerard Collett)

Proms-recital Louise Alder
Sopraan Louise Alder keert dit jaar terug in de Proms-programmering met een recital in Cardogan Hall. Op haar programma staat werk van onder anderen Schubert, Felix Mendelssohn en Fanny Hensel-Mendelssohn. Ze wordt begeleid door pianist Gary Matthewman.
BBC Radio 3: maandag 19 augustus om 14.00 u.

Finley tijdens de Proms
Het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle komt naar de Royal Albert Hall met een programma van werken van Koechlin, Varese en Walton. Diens Belshazzar’s Feast wordt uitgevoerd door het orkest, Orfeo Catala en het Orfeo Catala Youth Choir, met als solist Gerald Finley.
BBC Radio 3: dinsdag 20 augustus om 20.30 u.

Karg in Schotland
Tijdens het Edinburgh Festival brengt sopraan Christine Karg een programma met uitsluitend liederen van Franz Schubert. De stukken zijn op teksten van Schiller en Goethe, met na de pauze de Mignon-liederen met woorden van Goethe. De BBC zendt het optreden live uit.
BBC Radio 3: woensdag 21 augustus om 12.00 u.

Orlando Festival in Kerkrade
Sopraan Anna Lucia Richter is één van de muzikale gasten tijdens het Orlando Festival. Ze treedt op 16 augustus op in de Sint Janskerk in Maastricht met Gruppo Montebello onder leiding van Henk Guittart en het Theaterkoor Opera Zuid. Liederen van Anton Webern en de Sieben frühe Lieder van Alban Berg staan op het programma. De opname wordt enkele dagen later uitgezonden.
NPO Radio 4: woensdag 21 augustus om 20.00 u.

Weektip

Prinsengracht in 2002
Dit jaar heeft het Prinsengrachtconcert een instrumentale hoofdgast, al verzorgt bariton Raoul Steffani als artist in residence het voorprogramma en is een kort optreden in het hoofdprogramma met violist Pekka Kuusisto en ensemble Camerata RCO niet uitgesloten. In 2002 was tenor Juan Diego Flórez de hoofdgast. Op YouTube staat een video van matige kwaliteit, die bruut eindigt tijdens het slotlied, ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

Vorig artikel

Hilarische Menotti in Museum Van Loon

Volgend artikel

De opera-agenda: maart en april

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.