Binnenkort

Opera in de media: week 37 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 van 2019 (7 – 13 september) aandacht voor La traviata vanuit de Wiener Staatsoper, de opening van het Opera Live-seizoen met een operette van Franz von Suppé en de onlineversie van Hamlet van Ambroise Thomas door OPERA2DAY.

Video

Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)

Thomas in Parijs
Wie benieuwd is naar Hamlet van Thomas in een compleet Franse productie kan terecht op Mezzo. Daar is een enscenering van Cyril Teste te zien, die in december 2018 werd opgevoerd in de Parijse Opéra Comique. Het Orchestre des Champs-Elysées werd geleid door Louis Langrée. Stéphane Degout, Sabine Devieilhe en Laurent Alvaro zongen de hoofdrollen.
Mezzo Live HD: zaterdag 7 september om 17.00 u.

Traviata in de Staatsoper
De livestreams vanuit de Wiener Staatsoper, waarvan je na de aankoop van een digitaal ticket kunt genieten, beginnen een nieuw seizoen met een klassieker: La traviata. Dirigent Giampaolo Maria Bisanti en regisseur Jean-François Sivadier werkten met een cast waarin Irina Lungu de rol van Violetta zong, Charles Castronovo haar geliefde Alfredo vertolkte en Thomas Hampson diens vader Giorgio was.
StaatsoperLive: zaterdag 7 september om 19.00 u.

Röschmann zingt Wagner
Sinds enkele dagen is de in New York geboren Karina Canellakis chef van het Radio Filharmonisch Orkest. Arte nam recent een concert op dat zij met het Orchestre de Paris in de Parijse Philharmonie gaf. Sopraan Dorothea Röschmann was te horen in de Wesendonck-Lieder van Wagner. De opname is terug te kijken op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Hamlet voor iedereen
De succesvolle productie van de opera Hamlet van Ambroise Thomas door OPERA2DAY is vanaf vrijdag 13 september te zien op OperaVision. De cast, ruim bezet met Nederlandse kwaliteit, bestond uit onder anderen Quirijn de Lang in de titelrol, Lucie Chartin als Ophelia, Martijn Sanders, Martina Prins en Jan-Willem Schaafsma.
OperaVision: vrijdag 13 september om 19.00 uur en daarna on demand.

Nieuw op YouTube

Opera in een vlog?
Naast het klassieke tv-aanbod is er op YouTube een parallelle wereld van contentcreators en vloggers. Die laatste filmen vooral hun dagelijkse leven. Vaste ingrediënten van veel vlogs zijn eten bij de Mac, rijden in dure, lawaaiige auto’s en chillen. Boeken, kranten en cultuur zijn doorgaans afwezig. Maar dan is er vlogger Don de Jong (650.000 abonnees), die in een video (op 1’00) met zijn mattie Mees spontaan uitbarst in een heus Verdi-duet met een aria uit Rigoletto

Audio

De opera op zaterdag is terug
Het radio-operaseizoen van NTR Opera Live opent met de ‘fantastisch-burleske Operette’ Der Teufel auf Erden van Franz von Suppé. Het stuk werd, in een bewerking, in mei dit jaar opgevoerd door het Theater Chemnitz. “Musically, the show is satisfactory, all the artists named above enjoying the musical numbers more than the dialogue”, was het zuinige oordeel van John Groves van het Operetta Research Center over de voorstelling, waarvan dit de trailer is:

Alexander Kuchinka, die de rol van Ruprecht zingt, tekende ook voor de tekstbewerking. Jacob Brenner staat voor het orkest van het operahuis.
NPO Radio 4: zaterdag 7 september om 19.00 u.

Tristan in het Concertgebouw
Er was na afloop discussie bij de bezoekers over de plaatsing van de solisten bij de tweede akte van Wagners Tristan und Isolde in het Amsterdamse Concertgebouw, zowel vanwege het beeld als vanwege het geluid. Het was de keuze van dirigent Daniel Harding, die het Koninklijk Concertgebouworkest leidde, met als solisten in de hoofdrollen sopraan Christine Goerke en tenor Stuart Skelton. Nederlandse inbreng was er van tenor Mark Omvlee, die een felle Melot neerzette. Hoe het allemaal klonk in de radio-opname van zaterdag 31 augustus, is te horen in het Zondagmiddagconcert.
NPO Radio 4: zondag 8 september om 14.00 u.

Wagner op maandag
Een traditie van de BBC Proms, uit de tijd van oprichter Henry Wood, wordt deze week in ere hersteld: “If it was Monday, it was Wagner Night.” Sopraan Christine Goerke en tenor Stephen Gould zingen bij het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Marc Albrecht stukken uit de opera’s Siegfried en Götterdämmerung.
BBC Radio 3: maandag 9 september om 20.30 u.

Rial in Bingen
Het Avondconcert biedt een opname van sopraan Nuria Rial met Les Cornets Noirs. In een kerk in Bingen (Duitsland) zong ze afgelopen juli werk van onder anderen Heinrich Schütz en Giovanni Pierluigi da Palestrina.
NPO Radio 4: dinsdag 10 september om 20.00 u.

Weektip

Vaarwel Bernard Haitink
Bernard Haitink neemt afscheid van het concertpodium. De dirigent zei het Amsterdamse publiek gedag tijdens een recente NTR ZaterdagMatinee en op vrijdag 7 september slaat hij de partituur dicht na een optreden in Luzern. Zijn afscheid is vooral instrumentaal en daarom past het hier de operadirigent Haitink nog eens in herinnering te brengen. Deze opname van Mozarts Le nozze di Figaro – uit 1999, met zeer acceptabele beeldkwaliteit – staat op YouTube. Haitink dirigeert de London Philharmonic en een cast met onder anderen Renée Fleming en Gerald Finley.

Vorig artikel

Superbe productie van Pagliacci/Cavalleria

Volgend artikel

Scheveningse Odyssee met zee aan amateurs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.