BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jan, Luca en Bing

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 217.

Protest anno 2019
Wel handig: het tv-programma Zondag met Lubach maakte een zelf aan te passen statement, gebaseerd op de VVD-rebellie tegen het eigen beleid in het kabinet. Ook de remplaçanten doen mee.

Siegrune bij DNO
Binnenkort is Bettina Ranch te horen in Amsterdam, waar ze één van de Walküren, Siegrune, zingt bij De Nationale Opera.

Jan naar het strand
Jan Zoet, voorheen directeur van de Rotterdamse Schouwburg, komt na een paar jaar Amsterdam weer terug naar Zuid-Holland. Hij gaat het Haagse Amara leiden. Aan het complex in het centrum van Den Haag wordt nog gebouwd en tot de oplevering is het Zuiderstrandtheater de locatie voor onder meer reizende operagezelschappen.

Schaaf overleden
Regisseur Johannes Schaaf is overleden. Zijn werk was onder meer in Salzburg te zien, maar ook in Amsterdam werden zijn ensceneringen opgevoerd. In 2001 bracht de toenmalige Nederlandse Opera Jevgeni Onjegin. Hartmut Haenchen dirigeerde en in de cast stonden zangers als Elena Prokina (Tatjana), Piotr Beczala (Lenski) en Annett Andriessen (Filipjevna).

Luca weer Figaro
Eén van de laatste keren dat Luca Pisaroni in Amsterdam te gast was, zong hij Figaro in Le nozze di Figaro. Binnenkort hebben de New Yorkers het genoegen zijn meetkundige exercitie – in Amsterdam ingevoerd in een computer – te horen: “cinque…dieci…venti…trenta…trentasei…quarantatre”.

Rebelse dochter
Sopraan Katherine Broderick had een slechtere locatie kunnen kiezen voor de eerste keer dat ze Brünnhilde in Die Walküre zong. Onder leiding van Jaap van Zweden oogstte de concertante uitvoering in het Concertgebouw gejuich van het Matinee-publiek.

Tsoupaki bij de EO
Binnenkort zendt de EO een documentaire uit over componist Calliope Tsoupaki. De componist maakte dit jaar het Bosch Requiem.

Angela op cd
Sopraan Angela Gheorghiu brengt deze week een nieuwe cd uit. Ze belooft een ‘romantische reis om de wereld’ op Plaisir d’Amour.

Mad scene
We doen het nooit, maar ditmaal kunnen we het niet laten: een tip. Hier zit een operalibretto in voor een uitzinnige sopraan (we hebben er zat) en een schmierende bariton.

Mariah eat you heart out
Er komt een kerst-cd ‘to end all kerst-cd’s’ uit bij Decca. De originele opnamen van Bing Crosby gemengd met eigentijdse begeleiding door het London Symphony Orchestra.

Vorig artikel

OrgelPlus: liedzang in een andere klanksetting

Volgend artikel

Vijf vrouwen over Opera Zuids Zauberflöte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.