BinnenkortNieuws

Homoki regisseert Nabucco bij DNO

Andreas Homoki presenteert op 27 januari een nieuwe productie van Giuseppe Verdi’s Nabucco bij De Nationale Opera in Amsterdam. Een hoofdrol in de door Maurizio Benini gedirigeerde voorstelling is weggelegd voor het koor.

Andreas Homoki. (© Frank Blaser)

Met Nabucco brak de jonge Giuseppe Verdi door. Met zijn intensieve gebruik van het koor, zijn levendige ritmiek en zijn perfecte dramatische timing zette hij zijn vernieuwende stijl op de kaart.

Het verhaal van de opera is gebaseerd op de Bijbel. Het draait om de koning van Babylonië, Nabucco, die strijd levert met de Joden. Als Nabucco eist dat de mensen hem als een god vereren, verliest hij zijn verstand. Zijn dochter Abigaille grijpt daarop de macht en probeert af te rekenen met haar zus Fenena. Nabucco geneest echter op tijd om een min of meer happy end aan de plot te breien.

De Nationale Opera (DNO) bracht 45 jaar geleden voor het laatst een productie van Nabucco. Het Amsterdamse operahuis heeft de bekende regisseur Andreas Homoki gevraagd om een enscenering te maken, in coproductie met het Opernhaus Zürich en het Teatro Real in Madrid. Homoki was in 2008 voor het laatst bij DNO te gast. Toen regisseerde hij Die Frau ohne Schatten.

Dirigent Maurizio Benini leidde eerder Il trovatore en Il barbiere di Siviglia bij DNO. Hij staat in deze productie voor het Residentie Orkest en een cast met onder anderen George Petean (Nabucco), Dmitry Belosselskiy (Zaccaria), Anna Pirozzi (Abigaille), Alisa Kolosova (Fenena) en Freddie De Tommaso (Ismaele).

Een hoofdrol in Nabucco speelt het koor, dat onder meer één van de bekendste operamelodieën aller tijden te zingen krijgt: het slavenkoor ‘Va, pensiero’. Het koor wordt ingestudeerd door Ching-Lien Wu.

Nabucco gaat op 27 januari in première en is tot en met 22 februari te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Reisopera brengt L'Orfeo als totaalkunstwerk

Volgend artikel

Royal Opera brengt Bohème in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.