BinnenkortNieuws

RPhO speelt Die Frau ohne Schatten

Het Rotterdams Phiharmonisch Orkest brengt op 23 februari een concertante uitvoering van Die Frau ohne Schatten in De Doelen in Rotterdam. Yannick Nézet-Séguin leidt Richard Strauss’ opera, onder anderen Elza van den Heever en Stephen Gould soleren.

Yannick Nézet-Séguin. (© Marco Borggreve)

Die Frau ohne Schatten is een grootse sprookjesopera van Richard Strauss op een libretto van Hugo von Hofmannsthal. De opera ging in 1919 in première in Wenen. Centraal staan de keizer en de keizerin. De keizerin is de dochter van de koning der geesten Keikobad. Ze is onvruchtbaar en heeft als teken daarvan geen schaduw. Om werkelijk mens te worden, moet ze kinderen krijgen.

De veelgeprezen zangers Stephen Gould en Elza van den Heever vertolken bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) het keizerlijk paar. Ze staan naast grote namen als Michaela Schuster (Die Amme), Michael Volle (Barak der Färber) en Lise Lindstrom (Die Färberin). Nederlandse inbreng is er van Michael Wilmering (Die Einaugige) en Thomas Oliemans (Die Geisterbote).

Het RPhO, het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor staan onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. De Canadese dirigent was van 2008 tot 2018 chef-dirigent van het Rotterdamse orkest. Inmiddels is hij muziekdirecteur van de Metropolitan Opera in New York. Hij is ook nog chef van het Philadelphia Orchestra, een orkest waar hij sinds 2010 aan het roer staat.

Die Frau ohne Schatten wordt eenmalig uitgevoerd in De Doelen. De uitvoering begint om 14.15 uur. Het RPhO speelt de opera verder ook in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs (17 februari) en het Konzerthaus Dortmund (20 februari).

Zie voor meer informatie de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

Peter Grimes komt naar het Wad

Volgend artikel

Opera in de media: week 8 van 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.