Binnenkort

Opera in de media: week 8 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 van 2020 (15 – 21 februari) aandacht voor de uitzending van L’Orfeo van de Nederlandse Reisopera en voor de livestream van The Turn of the Screw van Opera North.

Zaterdag 15 februari

Scène uit L’Orfeo bij de Nederlandse Reisopera. (© Marco Borggreve)

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de productie van L’Orfeo door de Nederlandse Reisopera werd voor de radio opgenomen op 25 januari in het Wilminktheater in Enschede. Het orkest La Sfera Armoniosa onder leiding van Hernán Schvartzman begeleidde de solisten, onder wie Luciano Mancini, Samuel Boden en Kevin Skelton. In de uitzending wordt ook aandacht besteed aan het overlijden van sopraan Mirella Freni. Van haar klinkt muziek van onder anderen Bizet en Verdi.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Jules Massenets Manon vanuit de Metropolitan Opera in New York. Dirigent is Maurizio Benini, solisten zijn onder anderen Lisette Oropesa en Michael Fabiano.

Zondag 16 februari

Spiegelzaal (om 10.00 uur op NPO Radio 4): te gast is onder meer het Duo Zeffiretti, dat afgelopen zondag het Grachtenfestival Conservatoriumconcours won.

Het Zondagochtend Concert (om 11.00 uur op NPO Radio 4): het Groot Omroepkoor, sopraan Sarah Brady, bariton Sebastian Wartig en het pianoduo Scholtes & Janssens brengen onder leiding van Peter Dijkstra Ein deutsches Requiem van Brahms.

Podium Witteman (om 17.05 uur op NPO 2): ook hier zijn sopraan Maayan Licht en clavecinist Guy Maori – samen het Duo Zeffiretti – te gast, naar aanleiding van hun eerste prijs op het Grachtenfestival Conservatoriumconcours.

Maandag 17 februari

Il barbiere di Siviglia (om 00.40 uur op Arte): een opname uit 2017, gemaakt in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. Laurent Pelly regisseerde Il barbiere di Siviglia van Rossini met voor het orkest Jérémie Rhorer en als solisten onder anderen Florian Sempey als Figaro, Michele Angelini als Almaviva en Catherine Trottmann als Rosina.

Nieuw op YouTube

Cav/Pag
Een opname uit het Teatro Municipale Valli di Reggio Emilia in Italië van de double bill Pagliacci en Cavalleria rusticana. Dirigent Frédéric Chaslin en regisseur Emma Dante maakten de productie, solisten zijn onder anderen Sonia Ganassi en Carmen Solis.

Donderdag 20 februari

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): onder muzikale leiding van Antonio Pappano bracht het Royal Opera House in Londen de opera Norma van Bellini. Sonya Yoncheva zong de titelrol, Pollione werd gezongen door tenor Joseph Calleja.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Ests Filharmonisch Kamerkoor onder leiding van Kaspars Putniņš in werken van Pärt en Rachmaninov. Live vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Vrijdag 21 februari

The Turn of the Screw (om 20.30 uur op OperaVision): The Turn of the Screw van Benjamin Britten wordt live gestreamd door OperaVision. De Opera North-productie werd geregisseerd door Alessandro Talevi en gedirigeerd door Leo McFall. Solisten zijn onder anderen Nicholas Watts, Sarah Tynan en Eleanor Dennis.

Vorig artikel

RPhO speelt Die Frau ohne Schatten

Volgend artikel

Vermeulen presenteert cd Dirty Minds

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.