BinnenkortNieuws

DNO speelt Nederlandse première Das Jagdgewehr

In het kader van het Opera Forward Festival brengt De Nationale Opera (DNO) op 17 maart in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Nederlandse première van Das Jagdgewehr, een nieuwe opera van Thomas Larcher. In de cast onder anderen Olivia Vermeulen.

Olivia Vermeulen. (© Felix Broede)

Das Jagdgewehr ging in 2018 in première tijdens de Bregenzer Festspiele. Het is de eerste opera van de uit Tirool stammende componist Thomas Larcher. Het is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Japanse schrijver Yasushi Inoue en vertelt een tragische liefdesgeschiedenis rond een man, zijn vrouw, zijn geliefde en haar dochter.

Mezzosopraan Olivia Vermeulen zingt de rol van Saiko, de geliefde, die uiteindelijk zelfmoord pleegt omdat ze erachter komt dat de vrouw van de man altijd wist van de affaire. Vermeulen maakte ook deel uit van de wereldpremièrecast in Bregenz. Ze omschreef de opera destijds in een interview als ‘een duister werk’.

De cast van de Nederlandse uitvoeringen bestaat verder uit Sarah Aristidou (Shoko), Giulia Peri (Midori), Ilker Arcayürek (Dichter) en Andrè Schuen (Josuke Misugi). De muzikale leiding is net als in Bregenz in handen van Michael Boder. Hij staat voor het Ensemble Modern uit Frankfurt.

De enscenering komt van regisseur Karl Markovics en ontwerper Katharina Woppermann. ‘Ze zetten een wereld neer, geïnspireerd op de Japanse esthetiek in levendige kleuren: knalgeel, pauwblauw en rood’, aldus DNO.

Das Jagdgewehr is op 17 en 19 maart te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De uitvoeringen maken deel uit van het Opera Forward Festival van DNO. Zie voor meer informatie de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Metropolitan Opera brengt Holländer in bioscoop

Volgend artikel

Wantenaar componeert opera op boek Tellegen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.