BinnenkortNieuws

Metropolitan Opera brengt Holländer in bioscoop

Verschillende bioscopen in Nederland vertonen op zaterdag 14 maart live een voorstelling van Der fliegende Holländer vanuit de Metropolitan Opera in New York. De nieuwe enscenering is van de hand van François Girard. Evgeny Nikitin zingt de titelrol.

Evgeny Nikitin als de Holländer. (© Ken Howard / Met Opera)

Der fliegende Holländer (1843, Dresden) is de eerste opera van Richard Wagner die een permanente plek in het operarepertoire verwierf. Het werk – over de vervloekte Holländer, die over de zeeën dwaalt tot hij in de liefde van Senta zijn verlossing vindt – verenigt op ‘magnifieke’ wijze de natuurlijke wereld en de bovennatuurlijke wereld, aldus de Metropolitan Opera.

Het New Yorkse operahuis brengt Wagners opera in een nieuwe enscenering van François Girard, die sinds zijn regie van Parsifal in 2013 een geliefde keuze is voor Wagner-titels bij de Met. De decors zijn van John Macfarlane, die de opera eruit doet zien alsof het een groots olieschilderij is, zo belooft de Met.

De gerenommeerde bas-bariton Evgeny Nikitin zingt de titelrol. De rol van Senta wordt vertolkt door de Duitse sopraan Anja Kampe, die daarmee haar debuut bij de Met maakt. Bas Franz-Josef Selig is Senta’s vader Daland en tenor Sergey Shorokhodov zingt de partij van Erik. De muzikale leiding is in handen van Valery Gergiev.

Der fliegende Holländer wordt in meer dan 2.200 theaters wereldwijd live vertoond. In Nederland is de voorstelling te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg.

Zie voor meer informatie de website van de Metropolitan Opera.

In deze clip deelt de regisseur zijn kijk op Der fliegende Holländer:

 

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Anna, Guido en Corona

Volgend artikel

DNO speelt Nederlandse première Das Jagdgewehr

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.