BinnenkortNieuws

Wantenaar componeert opera op boek Tellegen

Mathilde Wantenaar heeft voor De Nationale Opera een nieuwe familieopera gecomponeerd op het kinderboek Een lied voor de maan van Toon Tellegen. De coproductie met Opera Zuid gaat op 18 maart in première in CC Amstel als onderdeel van het Opera Forward Festival en is daarna in Eindhoven en Maastricht te zien.

Componist Mathilde Wantenaar. (© Karen van Gilst)

Een lied voor de maan beschrijft hoe de eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. ‘De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert’, beschrijft De Nationale Opera (DNO). ‘Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?’

Het verhaal sprak zeer tot de verbeelding van de jonge componist Mathilde Wantenaar (1993), die aan de slag ging met thema’s als eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. ‘Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact te maken.’

Wantenaar werkte bij DNO eerder mee aan het participatieproject BOOM! en componeerde voor de eerste editie van het Opera Forward Festival in 2016 de korte kameropera personar. De familieopera Een lied voor de maan (6+) is haar eerste grotere opera. Ze schreef niet alleen de muziek, maar ook – samen met Willem Bruls – het libretto.

Een lied voor de maan wordt uitgevoerd door het Nationaal Jeugdorkest en een cast van jonge Nederlandse zangers. Nina van Essen is de mol, Berend Eijkhout zingt de sprinkhaan en de aardworm en Jan Willem Schaafsma vertolkt de kikker. Ginette Puylaert is de veldmuis en de maan, Francine Vis vertolkt de relmuis en de krekel en Mirna Ackers is muis.

Een lied voor de maan is van 18 tot en met 25 maart negen keer te zien in CC Amstel (meestal meerdere keren op een dag). Op 5 april is er een uitvoering in het Parktheater Eindhoven en op 11 april sluit de speelreeks af in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Zie voor meer informatie de websites van het Opera Forward Festival en Opera Zuid.

Hieronder een clip over de productie:

Het idee voor Een lied voor de maan ontstond tijdens een workshop van het European Network of Opera Academies (ENOA) en is gemaakt met ondersteuning van ENOA en het programma Creative Europe van de EU. Onderstaande video beschrijft de totstandkoming tijdens die workshop:

Vorig artikel

DNO speelt Nederlandse première Das Jagdgewehr

Volgend artikel

Onderzoek: beschuldigingen Domingo geloofwaardig

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.