Binnenkort

Opera in de media: week 38 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 van 2020 (12 – 18 september) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Joyce DiDonato live vanuit Bochum met een recital voor de Metropolitan Opera.

Zaterdag 12 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 27ste week in. De video’s blijven een dag online. De Franse week van de Met vervolgt vandaag met Bizets Les pêcheurs de perles. In de hoofdrollen zingen Diana Damrau, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecień. Voor het orkest staat Gianandrea Noseda.

Marie-Nicole Lemieux. (© Denis Rouvre)

Concertstream (om 14.00 uur op Medici.tv): Bernard Labadie leidt het Orchestre symphonique de Montréal in een programma met Beethoven en Mozart. Vocale solisten zijn Karina Gauvin en Marie-Nicole Lemieux.

Concertstream (om 19.30 uur op de website van de Met): in plaats van de Live in HD-vertoningen in de bioscopen brengt de Metropolitan Opera in New York solo-optredens van bekende namen. Deze week is het podium voor mezzosopraan Joyce DiDonato. De zangeres stelde een programma samen met het oog op de toestand in de wereld. Ze koos onder meer de aria van Didon uit Les Troyens van Berlioz en ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ van Mahler. Op Instagram is een video te zien waarin DiDonato voor haar optreden raad vraagt aan Dame Janet Baker, die hetzelfde werk ook gezongen heeft. Het optreden vindt plaats in de Jahrhunderthalle in Bochum en is een week lang terug te zien. Tickets à 20 dollar zijn met een creditcard te koop op de website van de Met.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het wekelijkse operaprogramma van de NTR besteedt aandacht aan het concert ‘Nederlandse opera’s van Vondel 1685 tot de Franse Tijd 1812’, dat begin augustus in Utrecht werd gegeven. Het was een initiatief van René Seghers – die daarover op Place de l’Opera aan het woord kwam. Opera Live belooft te laten horen ‘hoe de volstrekt onbekende Nederlandse operageschiedenis tussen 1685 en 1812 een enorme ontwikkeling doormaakt’. Camerata Delft begeleidde de solisten, onder wie sopraan Jolien De Gendt, tenor Denzil Delaere en bariton Mattijs van de Woerd. Aan het eind van de uitzending volgt een eerbetoon aan de recent overleden Cora Canne Meijer.

Last Night (om 21.00 uur op BBC Radio 3): ‘Tonight there’s no flag-waving at the Royal Albert Hall, but instead a musical feast in countless living rooms – and on countless mobile devices – across the country and around the world.’ Zo kondigt de BBC de 2020-versie van de Last Night of the Proms aan, waarmee het Promsseizoen wordt afgesloten. Het BBC Symphony Orchestra met dirigent Dalia speeelt en de Zuid-Afrikaanse sopraan Golda Schultz zingt, met op het programma onder meer ‘Morgen’ van Richard Strauss.

Zondag 13 september

Deborah Voigt. (© Heidi Gutman)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): een complete grand opéra staat voor deze zondag gepland. De opname uit 2013 van Les Troyens van Berlioz biedt een flinke rij grote stemmen, onder wie Deborah Voigt, Susan Graham en Kwangchul Youn. Het orkest stond onder leiding van Fabio Luisi.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): de jarige ensembles van de omroep zijn te gast in Podium Witteman. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren hun 75-jarig jubileum de komende week op NPO Radio 4 en op concertpodia in Utrecht en Amsterdam. Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de ensembles in Midday Silence van Dai Fujikura.

Nieuw op YouTube

Recent werd in het Teatro Comunale Luciano Pavarotti in Modena het requiem van Donizetti uitgevoerd door onder anderen Cristina Barbieri, Matteo Desole en Luca Tittoto. Alessandro D’Agostini leidde het Orchestra Filarmonica Italiana en het Coro Lirico di Modena.

Maandag 14 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Massenets Werther werd zes jaar geleden opgenomen bij de Met, in een productie waarin Lisette Oropesa en Sophie Koch de vrouwelijke hoofdrollen zongen en Jonas Kaufmann en David Bižić die van de mannen. Voor het Met-orkest stond Alain Altinoglu.

Dinsdag 15 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met schakelt over van het Franse repertoire naar het belcantorepertoire. Vandaag Don Pasquale van Donizetti in een opname van 2010, met onder anderen Anna Netrebko, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecień.

Woensdag 16 september

Juan Diego Flórez als de Comte Ory. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2011 voerde de Met Rossini’s komedie Le Comte Ory op, met Diana Damrau en Juan Diego Flórez als het centrale liefdespaar. Maurizio Benini dirigeert de productie van Bartlett Sher.

Arte Concert (on demand op Arte Concert): Arte stelde een videoplaylist samen met grote zangeressen. De stemmen brengen u in ‘schwindelerregende Höhen’, belooft Arte Concert. U hoort en ziet producties met onder anderen Anna Netrebko, Sonya Yoncheva en Barbara Hannigan in werken van bijvoorbeeld Verdi, Strauss en Elgar.

Donderdag 17 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook vandaag is Juan Diego Flórez te bewonderen in de streamingserie van de Met. Hij zong de hoofdrol van Tonio in La fille du régiment van Donizetti, naast onder anderen Natalie Dessay, Felicity Palmer en Alessandro Corbelli. Marco Armiliato dirigeerde de voorstelling uit 2008.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): er is deze week weer een operamatinee op BBC Radio 3. Verdi’s Attila is te horen vanuit de Bayerische Staatsoper in München. In de hoofdrollen zingen Liudmyla Monastyrska, Stefano La Colla en Ildebrando D’Arcangelo. Het radiokoor en het orkest van de Bayerische Rundfunk worden geleid door Ivan Repušić.

Vrijdag 18 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Rossini’s sprookjesopera La Cenerentola is te zien in een productie van de Met uit 2009. Lawrence Brownlee zong de prins, Elīna Garanča was Assepoester en Simone Alberghini, Alessandro Corbelli en John Relyea (een week geleden nog te zien in de NTR ZaterdagMatinee) zongen de overige hoofdrollen. Maurizio Benini had de muzikale leiding.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): voor het Theater an der Wien ensceneerde Christof Loy de opera Euryante van Carl Maria von Weber. Onder muzikale leiding van Constantin Trinks zongen solisten als Jacquelyn Wagner en Andrew Foster-Williams. Ook het Arnold Schoenberg Chor en het ORF Radio-Symphonieorchester Wien werkten mee.

Het Vrijdagconcert (om 20.0 uur op NPO Radio 4): rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht hoort u het ensemble LUDWIG met sopraan Katharine Dain in een programma met Alban Bergs Sieben frühe Lieder, bewerkt door Reinbert de Leeuw, Schuberts ‘Nacht und Träume’ en de – bewerkte – vierde van Mahler.

Vorig artikel

Nieuwe audities voor Peter Grimes op het Wad

Volgend artikel

Wiener Staatsoper opent met klassieke Butterfly

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.