Binnenkort

Opera in de media: week 46 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 van 2020 (7 – 13 november) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Carmen van de Staatsoper Hannover met Nina van Essen in de rol van Mercédès.

Zaterdag 7 november

Leo Nucci. (© Roberto Ricci)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): La forza del destino van Verdi werd in 1984 uitgevoerd bij de Met, met Leontyn Price in de rol van Leonore. Naast haar stonden onder anderen Giuseppe Giacomini en Leo Nucci op het podium. In de bak dirigeerde James Levine, John Dexter was de regisseur.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het wekelijkse operaprogramma haalt een opname uit het omroeparchief van oktober 1988. In het Utrechtse Vredenburg klonk toen Bizets Les pêcheurs de perles. Solisten bij het Radio Symfonie Orkest waren onder anderen Faye Robinson, Nicolai Gedda en Henk Smit. Het orkest werd geleid door Henry Lewis.

Operastream (om 19.00 uur op de website van de Wiener Staatsoper): de Wiener Staatsoper is dicht en hervat daarom het programma met gratis streams van eerdere producties. Olga Neuwirths Orlando, daterend van december 2019, is te zien in een regie van Polly Graham en met Matthias Pintscher als dirigent. Kate Lindsey was Orlando, andere solisten waren onder anderen Eric Jurenas en Leigh Melrose.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): het wekelijkse operaprogramma van de BBC presenteert een opname van Richard Strauss’ Der Rosenkavalier. Renée Fleming zong de Marschallin, mezzo Alice Coote was haar geliefde Octavian. Het koor en orkest van het Royal Opera House werden geleid door Andris Nelsons.

Zondag 8 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Plácido Domingo stond niet op het podium, maar in de orkestbak als dirigent van de opera Roméo et Juliette, die in december 2007 werd opgevoerd bij de Met. Vocale solisten waren onder anderen Anna Netrebko en Roberto Alagna. De regie was van Guy Joosten.

Podium Witteman (om 18.05 op NPO 2): de Belgische tenor Denzil Delaere brengt op verzoek van speciale gast Koos Postema samen met een gezelschap van de Nederlandse Reisopera een aria uit La bohème ten gehore.

Operastream (om 19.00 uur op de website van de Wiener Staatsoper): net als in New York dirigeerde Plácido Domingo in Wenen de uitvoering van Roméo et Juliette. Juan Diego Flórez en Aida Garifullina zongen de titelrollen.

Operastream (op 7/8 november op de website van Opera Sassari): de opera van Sassari streamt op 7 en 8 november een uitvoering van de opera Suor Angelica van Puccini. Sopraan Maria Teresa Leva zingt de titelrol, naast onder anderen Anna Maria Chiuri en Giovanna Lanza. Aldo Sissilo leidt het orkest van het operahuis. De stream begint op 7 november om 20.30 uur en op 8 november om 17.00 uur

Nieuw op YouTube

Het sluwe vosje
Een complete uitvoering door de Opéra national de Paris van Janáčeks The Cunning Little Vixen staat sinds kort op YouTube. In de cast stonden onder Elena Tsallagova, Jukka Rasilainen en Paul Gay. Dennis Russel Davies dirigeerde, Don Kent maakte de enscenering.

Maandag 9 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Wagners Meistersinger von Nürnberg werd in de enscenering door Otto Schenk in 2014 bij de Met gezongen. Onder muzikale leiding van James Levine traden onder anderen Johan Botha, Paul Appleby en Michael Volle op.

Operastream (om 19.00 uur op de website van de Wiener Staatsoper): vandaag is Tosca te zien met in de titelrol van Puccini’s opera sopraan Sondra Radvanovsky. Ook Piotr Beczała en Thomas Hampson stonden op de bühne in februari 2019.

Dinsdag 10 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Tsjaikovski’s Iolanta en Hertog Blauwbaards burcht van Bartók werden in 2015 in een double bill gebracht door de Met. Toen stond Valery Gergiev voor het orkest en zongen Anna Netrebko en Piotr Beczała de hoofdrollen in de eerste en Nadja Michael en Mikhail Petrenko de hoofdrollen in de tweede opera.

Nina van Essen. (© Annelien Nijland)

Operastream (vanaf 19.30 uur op OperaVision): met Evgenia Asanova als Carmen, Rodrigo Porras Garulo als Don José en de Nederlandse Nina van Essen als Mercédès presenteerde de Staatsoper Hamburg Bizets Carmen. Stephan Zilias dirigeerde, Barbora Horáková maakte de enscenering.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Aylin Sezer en pianist Ed Spanjaard traden recent op in Zaandam met een gevarieerd programma vol muziek uit onder meer Turkije, Rusland, Duitsland en Nederland. Er klonk werk van componisten als Mesut Cemil, Rachmaninov en Heppener.

Woensdag 11 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): met in de hoofdrollen Karita Mattila, Ildikó Komlósi en Joseph Kaiser presenteerde de Met in 2008 de opera Salome van Strauss. Patrick Summers stond voor het orkest.

Concertstream (on demand op de Facebookpagina van de HfMT): de Nederlandse countertenor Joël Vuik gaf deze week een recital met Ana Miceva aan de piano. Het concert was onderdeel van de serie ‘Interaktiven Konzerte’ die de Hochschule in Hamburg organiseert. Op hun programma stond werk van onder anderen Purcell, Finzi en Quilter.

Donderdag 12 november

Deborah Voigt. (© Heidi Gutman)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Giancarlo del Monaco ensceneerde een levensechte cowboyproductie van La fanciulla del West van Puccini. Sopraan Deborah Voigt was Minnie, Marcello Giordani zong Dick Johnson en Lucio Gallo vertolkte Jack Rance.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het ensemble Asko|Schönberg speelde eind september in Arnhem een programma dat analoog aan het laatste door Reinbert de Leeuw samengestelde programma bestond uit werk van György Kurtág, Klaas de Vries en Jan van de Putte. Vocale solist was Gerrie de Vries (mezzosopraan en spreekstem).

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): een klein jaar geleden presenteerde het Theater an der Wien een uitvoering van de opera Halka van Stanislaw Moniuszko. De hoofdrol werd gezongen door Corinne Winters, naast onder anderen Tomasz Konieczny en Piotr Beczala. Het Arnold Schoenberg Chorus en het orkest van de Oostenrijkse omroep werden gedirigeerd door Lukasz Borowicz.

Vrijdag 13 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de kenmerkende stijl van regisseur Williem Kentridge bepaalde het beeld van de enscenering van Lulu die de Met vijf jaar geleden bracht. De rol van Lulu werd gezongen door Marlis Petersen, Johan Reuter en Paul Groves waren enkele van de andere solisten.

Vorig artikel

Double bill Opera Zuid online in première

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jenny, Thomas en Ailyn

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.