Binnenkort

Opera in de media: week 4 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 van 2021 (23 – 29 januari) een onvolledig overzicht van het aanbod in een iets gewijzigde opzet. Tip: de Petite messe solennelle van Rossini bij De Nationale Opera.

Metropolitan Opera: streams

Juan Diego Flórez en Diana Damrau in Le comte Ory. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Van veel opera’s vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. De serie ‘Leading ladies’ gaat nog even door met op zondag Lisette Oropesa in Manon van Massenet. Op maandag zijn er zelfs twee leading ladies, Eva-Maria Westbroek en Deborah Voigt, in Die Walküre. Daarna opent een week vol ‘antiheroes’ met Don Giovanni. Later volgen Le comte Ory van Rossini en Faust van Gounod, met onder anderen Marina Poplavskaya.

Vóór de pandemie was het ondenkbaar geweest, maar deze zaterdag treden sopraan Sondra Radvanovsky en tenor Piotr Beczała voor de Met live op vanuit de Historische Stadthalle in Wuppertal. Ze zingen Verdi, Giordani en Puccini. Tickets zijn te koop op de website van de Met.

De Nationale Opera

Op zondagavond 19.00 uur gaat een nieuwe opname van de Petite messe solennelle van Rossini in première op YouTube. Dirigent Andrea Battistoni leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera. Solisten zijn onder anderen Ying Fang, Levy Sekgapane en Frederik Bergman. Over hem leest u komende week meer op Place de l’Opera.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper kondigt aan op 8 februari weer open te gaan. Als museum. Want terwijl de theaters gesloten blijven, mogen de musea open en daar maakt de Staatsoper gebruik van, zodat liefhebbers van architectuur en beeldende kunst er terechtkunnen. Onderwijl gaan de streams iedere avond om 19.00 uur door. Dit weekend is er op zondag Das Rheingold onder Adam Fischer en op maandag Die Walküre onder dezelfde dirigent, met onder anderen Waltraud Meier en Linda Watson in de cast.

NPO Radio 4

Hieronder de vocale hoogtepunten uit de programmering van NPO Radio 4. Op zaterdag is er geen liveconcert, maar de NTR ZaterdagMatinee dook in de archieven voor Tsjarodejka (De tovenares) van Tsjaikovski. Onder Valery Gergiev zongen onder anderen Valery Alexeev en Ludmila Shemchuk. Ook Hubert Delamboye en Jaco Huijpen zongen in de opvoering uit 1992.

Massimo Cavalletti. (© Dario Acosta)

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) stelde zelf een complete Il trittico samen, drie eenakters die Puccini componeerde en die hij graag compleet als triptiek uitgevoerd zag. Voor Il tabarro is er een opname uit 2000 met onder anderen Frank van Aken en Klara Uleman. De opname van Suor Angelica dateert uit 1986. Daarin hoort u onder anderen Annett Andriesen en Annegeer Stumphius. Bij De Nationale Opera ging in 2017 Gianni Schicci met in de titelrol Massimo Cavalletti en met Nederlands aandeel van Peter Arink en Alexander de Jong.

In het Avondconcert op zondag hoort u een recital van mezzosopraan Sarah Connolly en pianist Malcolm Martineau. Op het programma staat werk van Poulenc, Roussel en Mahler.

Bariton Thomas Oliemans brengt op dinsdag Schuberts Winterreise en woensdagavond hoort u live vanuit Zaandam het Matangi Kwartet en sopraan Marene Elgershuizen in werk van Silvestrov en Fiumara.

Opera Roma

Het Teatro dell’Opera di Roma biedt zaterdagavond een livestream aan van I puritani van Bellini. In de concertante uitvoering zingen Jessica Pratt en Lawrence Brownlee de hoofdrollen.

BBC Radio 3

De operaprogrammering van BBC Radio 3 vermeldt deze week op zaterdag om 19.30 uur La traviata in een recente opname vanuit de Met in New York met Aleksandra Kurzak en Dmytro Popov. Op donderdag om 15.00 uur is er Judith: Concerto for Orchestra/Bluebeard’s Castle met Nina Stemme.

NPO tv

Chazia Mourali blijft op NPO 2 op zondagavond om 19.30 uur worstelen met haar vragen over Puccini en de vrouwen. Erna, om 20.10 uur, zendt NPO 2 Extra de opera Turandot uit in een opname van De Nationale Opera.

OperaVision

Het webkanaal OperaVision presenteert op zaterdag om 17.00 uur de opera Il pirata van Bellini vanuit Moskou. Op vrijdag is er The Enchanted Palace van Luigi Rossi, opgenomen in december 2020. Fabio Trümpy is één van de solisten bij de Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón.

Nieuw op YouTube

De Washington National Opera maakte afgelopen week een online productie van het concert voor de 59ste Inauguration Day, op de dag dat Joe Biden werd beëdigd als president van de Verenigde Staten. Onder anderen J’Nai Bridges, Eric Owens en Lawrence Brownlee werkten mee.

Staatsoper.TV

Het online kanaal van de Bayerische Staatsoper heeft maandag als ‘Montagsstück’ een optreden van sopraan Camilla Nylund bij het Bayerisches Staatsorchester onder leiding van Zubin Mehta.

Podcast

Op de website van NPO 4 is de serie podcasts De lokroep van Venetië terug te luisteren. Dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali nemen de luisteraar mee naar Venetië, de stad die bij uitstek symbool staat voor opera.

Vorig artikel

Rick Zwart: zingen, sporten, opera en musical

Volgend artikel

Topuitvoering van Rossini’s mis door DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.