Binnenkort

Opera in de media: week 7 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 7 van 2021 (13 – 19 februari): Don Giovanni op Valentijnsdag.

Metropolitan Opera: streams

Jessye Norman in Les Troyens. (© Met Opera Archives)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Van veel opera’s vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Tot en met maandag vervolgt de Met de serie in het kader van Black History Month, met tweemaal een opname met Jessye Norman. Op zondag ziet u Les Troyens en op maandag Die Walküre. Op dinsdag begint een Franco Zeffirelli-week met onder meer La bohème, Falstaff en Tosca.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper streamt op zaterdag om 19.00 uur een recente opname van Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Dirigent Antonello Manacorda leidt het orkest en de solisten, onder anderen Lisette Oropesa en Daniel Behle.

Bayerische Staatsoper: Staatsoper.TV

Op zaterdag streamt de Bayerische Staatsoper de opera Der Freischütz van Von Weber. Antonella Manacorda dirigeert, solisten zijn onder anderen Anna Prohaska en Golda Schultz.

Stream Staatsoper Berlijn: Jenůfa

Stuart Skelton. (© Sim Canetty-Clarke)

In een serie Janáček-opera’s die Sir Simon Rattle voor de Staatsoper in Berlijn dirigeert is dit weekend Jenůfa in een regie van Damiano Michieletto te zien. Om 20.15 uur is het werk te zien op de website van de Staatsoper. Solisten zijn onder anderen Camilla Nylund en Stuart Skelton.

NPO Radio 4

Deze week brengt de NTR ZaterdagMatinee een opname uit 1999. Toen speelde het Radio Kamerorkest en zong Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. Er klonk werk van Heinrich Schütz en Igor Stravinsky. Solisten waren onder anderen Johannette Zomer, Mark Padmore en David Wilson-Johnson.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) heeft deze week een opname uit november 2020, gemaakt in de Opéra Comique in Parijs. Rameau’s Hippolyte et Aricie werd uitgevoerd met onder anderen Reinoud Van Mechelen, Elsa Benoit en Stéphane Degout. Raphaël Pichon dirigeerde.

Op zondag herdenkt NPO Radio 4 in het Avondconcert het overlijden van Reinbert de Leeuw in 2020 met de opname van de Gurre-Lieder van Arnold Schönberg onder zijn leiding in 2011. Aan het megaproject in De Doelen in Rotterdam werkten 365 musici mee.

Woensdagavond wordt de audio uitgezonden van het project van De Nationale Opera met de Petite messe solennelle van Rossini.

In het AVROTROS Vrijdagconcert hoort u The Living Room / Rhythm & Rituals door het Groot Omroepkoor onder leiding van Benjamin Goodson. Er zitten visuele elementen in de uitvoering die worden geregisseerd door Jorinde Keesmaat. Daar leest u binnenkort meer over op Place de l’Opera. Er is een webcast op nporadio4.nl/live.

Podium Witteman

Op zondag op NPO 2 heeft Floris Kortie een item over de liefde van componist Benjamin Britten en tenor Peter Pears, die geheim moest blijven. Tenor Peter Gijsbertsen zingt van Britten ‘My beloved is mine’, met de Duitse pianist Yvonne Gesler.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is een opname uit 1956. Maria Callas zong toen de titelrol in Lucia di Lammermoor bij de Metropolitan Opera in New York. Fausto Cleva leidde het orkest. Op donderdag is er vanaf 17.00 uur Wagners opera Die Walküre, opgenomen in 2018 bij het Royal Opera House. Sir Antonio Pappano dirigeert, Stuart Skelton, Nina Stemme en Sarah Connolly zingen.

Stream: La clemenza di Tito

Het Grand Théâtre de Genève hoopt op 1 maart weer met publiek te kunnen spelen en streamt voor die tijd de première van de opera La clemenza dit Tito van Mozart in een regie van Milo Rau. Bernhard Richter zingt de titelrol. De stream is te zien op 19 februari om 20.00 uur op de website van het huis.

Holland Opera op NPO 2 Extra

Lilian Farahani en Martijn Cornet in Don Giovanni. (© Holland Opera)

Op Valentijnsdag brengt NPO 2 Extra een opname van de opera Don Giovanni in de productie van Holland Opera. In de Utrechtse Werkspoorkathedraal zongen onder anderen Martijn Cornet, Rick Zwart en Erik Slik. De uitzending begint om 20.30 uur.

OperaVision

Het webkanaal OperaVision presenteert op vrijdag 19 februari om 19.00 uur de opera Pelléas et Mélisande door de opera van Genève. Regisseurs Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet werkten samen met Marina Abramovic, die het decor ontwierp. Jacques Imbrailo en Mari Eriksmoen zongen de titelrollen.

Nieuw op YouTube

Aria-avond in Houston
De Houston Grand Opera organiseerde vorige week een concours voor jonge zangers, dat werd gewonnen door Key’mon Murra. De complete opname van de avond staat nu online, ongemonteerd en dat geeft wat rommeligheid. Er werden aria’s gezongen uit The Rape of Lucretia en Billy Budd, maar ook uit minder bekende werken als The Tender Land van Copland en A Streetcar Named Desire van Andre Previn.

Stream: Acteon

Vermoedelijk is de uitvoering van de opera Acteon door Les Arts Florissants tijdens het Festival Oude Muziek, ergens in de jaren tachtig, de laatste geweest in Nederland. De jachtopera van Charpentier werd recent verfilmd door het Parijse theater Châtelet. De video is vanaf dinsdag 16 februari op de website van het Théâtre du Châtelet te zien.

Podcast

In de serie podcasts ‘Muziek is een vrouwelijk woord’ van Rebecca van der Weijde voor NPO Radio 4 gaat deel vier over Nadia en Lili Boulanger. Aan het woord komt onder anderen sopraan Bauwien van der Meer, die spreekt over vrouwen in de muziek. Al op het conservatorium verbaasde ze zich over de onderwaardering voor vrouwen. Ze besloot tot een ‘old girls network’ als reactie op de netwerken van de mannen in de muziek. Haar voorstelling naar aanleiding daarvan was Fantastic Women.

Vorig artikel

Zomerfestivals presenteren plannen 2021

Volgend artikel

Kozelj en Egarr vieren Valentijnsdag

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.