BinnenkortNieuws

DNO brengt première Die ersten Menschen

De Nationale Opera (DNO) brengt op 3 juni in het kader van het Holland Festival de Nederlandse première van Die ersten Menschen van Rudi Stephan. Calixto Bieito maakt de regie en debuteert daarmee bij DNO. De première wordt gestreamd. Als de maatregelen het toelaten, is ook publiek welkom en worden meer voorstellingen gepland.

De van veel Amsterdamse producties bekende tenor John Osborn zingt één van de hoofdrollen in Die ersten Menschen. (© Matilde Fassó)

Die ersten Menschen vervangt La damnation de Faust, de productie die DNO oorspronkelijk voor het Holland Festival had gepland, maar die te grootschalig is om onder de huidige omstandigheden op te voeren. Het Concertgebouworkest blijft in de bak zitten: in plaats van Berlioz’ Faust-drama speelt het nu het onbekende werk van Stephan, gedirigeerd door François-Xavier Roth.

Rudi Stephan was een Duitse componist die op 28-jarige leeftijd overleed, aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Zijn opera Die ersten Menschen had hij toen net voltooid. Het werk ging in 1924 postuum in wereldpremière. Het was niet eerder in Nederland te zien.

Die ersten Menschen gaat over de eerste mensen op aarde. Het is gebaseerd op een toneelstuk van Otto Borngräber, die ook het libretto schreef. ‘Borngräber laat zien hoe de oerfamilie – Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel – wordt verscheurd door de spanning tussen de seksuele drift en het gretige leven enerzijds en een aan het geestelijke gewijde leven anderzijds’, beschrijft DNO.

De rollen worden bezet door bas-bariton Kyle Ketelsen (Adahm), sopraan Annette Dasch (Chawa), bariton Leigh Melrose (Kajin) en tenor John Osborn (Chabel).

Behalve Die ersten Menschen kondigde DNO dinsdag nog meer alternatieve programma’s aan, nadat alle reguliere operaproducties voor dit seizoen afgezegd moesten worden. Na het online Opera Forward Festival (18 t/m 21 maart) is er op 16 april een stream van de kinderopera Goud! van Leonard Evers. Als de coronamaatregelen het toelaten, zijn er in mei livevoorstellingen van Goud! te zien.

Op 22 april vindt in het Concertgebouw het afscheidsconcert van koordirigent Ching-LIen Wu plaats, eveneens als stream. Wu dirigeert het Koor van DNO in Ein deutsches Requiem van Brahms.

Ter vervanging van de afgelaste productie van Anna Bolena vindt op 6 mei een concert plaats met hoogtepunten uit alle drie de Tudor-opera’s van Donizetti, geselecteerd door regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola. Solisten zijn onder anderen Marina Rebeka, J’Nai Bridges, Ismael Jordi en Roberto Tagliavini. DNO hoopt publiek te kunnen toelaten, maar het concert wordt in elk geval gestreamd.

Vanaf 23 mei staat een tournee gepland met L’elisir d’amore van Donizetti, een coproductie met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera. De cast bestaat grotendeels uit leden van De Nationale Opera Studio. De philharmonie zuidnederland onder Enrice Delamboye verzorgt de begeleiding.

Eind mei is een filmversie van Michel van der Aa’s nieuwe opera Upload te zien. Verder worden eind maart, begin april opnames gemaakt voor een film met repertoire uit operettes, musicals en Franse chansons. De film, geregisseerd door Christof Loy, vervangt de afgezegde productie van Die lustige Witwe. De cast van die productie is nu geëngageerd voor de film. Onder hen bariton Henk Poort en bariton Thomas Oliemans. De film wordt in de herfst uitgebracht.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Lied voor de maan online in première

Volgend artikel

Beeldschone Müllerin van Schuen en Heide

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.