Binnenkort

Opera in de media: week 15 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 15 van 2021 (10 – 16 april) is een stream van het programma Dirty Minds van Olivia Vermeulen en Jan Philip Schulze vanuit De Doelen.

Metropolitan Opera

Scène uit The Nose bij de Metropolitan Opera. (© Ken Howard / Met Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. Het thema ‘From Page to Stage’ leidt naar opera’s als The Nose van Sjostakovitsj in een William Kentridge-productie op zaterdag, Gounods Roméo et Juliette met Anna Netrebko en Roberto Alagna op zondag en Verdi’s Luisa Miller op maandag. In die laatste productie uit 2018 ziet u onder anderen Sonya Yoncheva, Piotr Beczala en Plácido Domingo.

Onder het motto ‘Once upon a time’ gaat de Met een week in vol sprookjesopera’s. Natuurlijk zit daarin Massenets Cendrillon met Joyce DiDonato en Alice Coote op dinsdag. Een dag later zingt Anna Netrebko de hoofdrol in Iolanta van Tsjaikovksi, in een double bill met Hertog Blauwbaards burcht van Bartók, waarin Nadja Michael en Mikhail Petrenko de hoofdfiguren zijn.

Mozarts Die Zauberflöte is op donderdag te zien, met Golda Schultz, Kathryn Lewek en René Pape, onder leiding van James Levine. Eind van de week staat Humperdincks Hänsel und Gretel op de planning. De opname dateert van december 1982, met onder anderen Frederica von Stade en Jean Kraft.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt op zondag op de vaste tijd van 19.00 uur Lohengrin van Wagner. In 2018 zongen onder leiding van Simone Young onder anderen Andreas Schager, Elza van den Heever en Petra Lang. Twee jaar oud is de opname van maandag, Tosca van Puccini, onder regie van Margarethe Wallmann en met dirigent Marco Armiliato. De solisten zijn onder anderen Sondra Radvanovsky, Piotr Beczala en Thomas Hampson.

NPO Radio 4

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) laat de stemmen van onder anderen Rosemary Joshua, Olga Peretyatko en Annett Andriesen horen in een avond vol dierenopera. Janáčeks Het sluwe vosje en Renard en De nachtegaal van Igor Stravinsky staan in het draaiboek.

Podium Witteman

Dankzij pianist Frank Peters leerde mezzosopraan Ekaterina Levental de liederen van de onbekende Russische componist Nikolaj Medtner kennen. Levental en Peters werken aan een cd-project, waarvan deel twee recent is verschenen. Het worden er vijf. In Podium Witteman stellen ze Medtner voor aan een tv-publiek. Zondag 18.15 uur op NPO 2.

Nieuw op YouTube

De opera Pelléas et Mélisande van Debussy gaat op vrijdag 9 april in première in Lille. Die première is live te zien op YouTube en blijft daarna nog als video on demand beschikbaar. Dirigent François-Xavier Roth met zijn ensemble Les Siècles begeleiden de solisten, met Julien Behr en Vannina Santoni in de titelrollen.

Arte Concert

Het stuk waarmee dirigent Ching-Lien Wu afscheid neemt van het Koor van De Nationale Opera, Ein deutsches Requiem van Brahms, werd recent uitgevoerd door de Philharmonia Zürich en het koor van de Zürcher opera onder leiding van Gianandrea Noseda. De opname, met solisten Lydia Teuscher en Konstantin Shushakov, is terug te kijken op Arte Concert.

Dirty in De Doelen

‘Van een bijna mannelijke stem als Mrs. Peachum tot die van een jong meisje in Trois Chansons de Bilitis: Olivia Vermeulen heeft het allemaal in huis’, schreef de recensent vorig jaar over de cd Dirty Minds van Olivia Vermeulen en Jan Philip Schulze. Het duo is zaterdagavond te zien vanuit De Doelen in Rotterdam met repertoire van de cd. Aanvang is 20.30 uur, de stream is gratis te bekijken op de website van De Doelen, met een optie tot donatie.

Appl in Wigmore Hall

Bariton Benjamin Appl en pianist James Baillieu treden maandag op in Wigmore Hall in Londen. Hun livestream vermeldt repertoire van onder anderen Mahler, Boulanger en Bronsart. Op de website van Wigmore Hall vindt u de teksten van de liederen. Aanvang is 14.00 uur (Nederlandse tijd).

BBC

Uit 1997 stamt de opname van Stravinsky’s The Rake’s Progress die de BBC-radio op zaterdag uitzendt. De rol van Anne Trulove werd gezongen door Joan Rodgers, Barry Banks zong Tom Rakewell. Ook bekende namen als Susan Bickley en Jane Henschel werkten mee aan de semiconcertante uitvoering in de Royal Festival Hall. In de operamatinee van donderdag is Johanni van Oostrum te horen in de opera Der Freischütz van Weber. Het Insula Orchestra wordt geleid door Laurence Equilbey.

Vorig artikel

Vroege Verdi’s: Attila uit Milaan

Volgend artikel

Kindermuziekweek van start

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.