BinnenkortNieuws

Twee opera’s tijdens Theater Na de Dam

Theater Na de Dam, een initiatief om de Nationale Dodenherdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien, brengt dit jaar grotendeels online programma’s. De Nationale Opera draagt bij met de nieuwe muziektheatervoorstelling Boekman, in Enschede wordt de ‘Westerbork-opera’ Ludmilla opgevoerd.

De Joodse buurt bij het Waterlooplein in 1914, Stadsarchief Amsterdam.

Boekman is een voorstelling over Emanuel Boekman, een markante Joodse wethouder, ‘die het denken over kunst in Nederland voorgoed veranderde’, aldus De Nationale Opera (DNO).

Acteur Harpert Michielsen, muzikant Bart Sietsema en regisseur Michiel de Regt plaatsen het leven van Boekman tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam. DNO kondigt de productie aan als ‘een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam weer even tot leven komt’.

Boekman gaat tijdens Theater Na de Dam online in première (4 mei, 21.00 uur) en is tot en met 31 mei gratis te zien op de website van Nationale Opera & Ballet.

Regisseur Eva Buchmann nam in 2019 het initiatief tot heropvoering van Ludmilla, een opera die in juni 1944 eenmalig in doorgangskamp Westerbork was opgevoerd. De productie van Punto Arte liet het werk van componist Erich Ziegles en librettist Willy Rosen voor het eerst na 75 jaar weer horen, onder meer in Westerbork zelf.

Westerbork-commandant Gemmeker liet de Joodse artiesten in zijn kamp, verenigd als revue- en cabaretgezelschap Gruppe Bühne, voor vermaak zorgen tijdens bonte avonden. Tijdens de laatste van zes avonden speelden ze de opera Ludmilla. Een maand later werden alle vormen van vermaak verboden en werden de artiesten van Gruppe Bühne op transport gesteld. Op twee na overleefde geen van hen de oorlog.

Een piano-uittreksel van Erich Ziegles’ partituur en het libretto van Willy Rosen zijn teruggevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons, die zelf in Westerbork zat en de oorlog overleefde. Met steun van Simons’ schoondochter Marita werd een opvoering van het werk mogelijk gemaakt.

Onder regie van Eva Buchmann brengt dezelfde cast als in 2019 een gestreamde voorstelling van Ludmilla tijdens Theater Na de Dam (4 mei, 21.00 uur), mogelijk gemaakt door het Wilminktheater en het Muziekcentrum Enschede. Begeleid door piano, cello en viool zingen bas-bariton Marc Pantus, mezzosopraan Merlijn Runia en bariton Jan Willem Baljet de rollen.

Zie voor de volledige programmering de website van Theater Na de Dam.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Kyle, Elza en Anthony

Volgend artikel

Sterre Konijn brengt eerste solo-cd uit: ‘een’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.