Buitenland

Opera Europa lanceert The Opera Platform

Opera Europa, het samenwerkingsverband van de Europese operahuizen, lanceert deze week The Opera Platform. Met maandelijkse internetuitzendingen van complete opera’s, documentaires en een beeldarchief wil het online platform de kunstvorm opera promoten en verder ontwikkelen.

Deze week wordt in Madrid de halfjaarlijkse conferentie van Opera Europa gehouden. Ruim 150 operagezelschappen uit 39 landen maken deel uit van het samenwerkingsverband. Het thema van de conferentie, die van 6 tot en met 9 mei plaatsvindt in het Teatro Real, is ‘Opera is alive and online’.

The Opera PlatformMet de lancering van The Opera Platform wil de organisatie opera promoten en verder ontwikkelen. Men richt zich zowel op de bestaande groep van liefhebbers als op kijkers voor wie het genre nog niet zo bekend en geliefd is.

Opera Europa werkt voor het digitale platform samen met de Europese tv-zender Arte en met vijftien operatheaters verspreid over Europa. De bundeling van Europese publieke omroepen, de EBU, werkt eveneens mee en voor financiering is er hulp van het ‘Creative Europe’- programma van de Europese Commissie.

De net geopende website van het platform is geheel gratis te gebruiken en is er in drie talen: Engels, Duits en Frans. De online uitzendingen beginnen op 8 mei met La traviata van Verdi. De 28 opera’s van de Italiaanse componist vormen het kernpunt van het operarepertoire, zo zegt de organisatie. La traviata wordt rechtstreeks gestreamd vanuit het Teatro Real in Madrid. David McVicar maakt een nieuwe productie in samenwerking met dirigent Renato Palumbo.

Later in mei volgen nog Król Roger van Szymanowski vanuit het Londense Royal Opera House (16 mei) en Kullervo, voor koor en orkest, van Sibelius vanuit de Finnish National Opera (23 mei). Eind mei, op de dertigste, wordt de opera Valentina van Arturs Maskats uitgezonden. Deze nieuwe opera is gewijd aan het leven van Holocaust-overlevende Valentina Freimane. De opvoering komt vanuit de opera in Letland.

Op 7 juni is Götterdämmerung van Wagner te zien, uitgezonden vanuit de Wiener Staatsoper, geleid door dirigent Simon Rattle en geregisseerd door Sven-Eric Bechtolf. Stephen Gould en Evelyn Herlitzius zingen de hoofdrollen.

Op de website is ook een label ‘Collections’, met korte documentaires en video’s over producties als La bohème bij Opera North in Groot-Brittannië en interviews met onder anderen Barbara Hannigan, over haar relatie met De Munt in Brussel. Dat operahuis is, evenals De Nationale Opera in Amsterdam, één van de vijftien aangesloten huizen bij het nieuwe digitale platform.

The Opera Platform heeft een eigen website (www.theoperaplatform.eu) met alle informatie en er is sinds kort een speciale Facebook-pagina.

De opening van The Opera Platform wordt gevierd met La traviata, op vrijdag 8 mei om 19.55 uur vanuit Madrid. In de hoofdrollen zingen Ermonela Jaho en Francesco Demuro. Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Podcast: Het sprookje van Cenerentola

Volgend artikel

L1 TV en L1 Radio houden operamaand

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. JKD van Leeuwen
  5 juni 2015 at 11:54

  Interessant artikel dat ik tegenkwam toen ik op zoek was naar informatie over The Opera Platform.
  Kan iemand mij uitleggen hoe je de opera’s die worden gestreamd op je tv scherm kunt bekijken? Ik kan daarover niets vinden.

  Ik wacht in spanning af.

  J.K.Dennis van Leeuwen

 2. kersten
  5 juni 2015 at 22:18

  Ik ben atechnisch maar heb indertijd met succes Google geraadpleegd: `computer verbinden met tv`. (In mijn geval: laptop en smart-tv d.m.v. een HDMI-kabeltje met elkaar verbinden. Het schijnt zelfs draadloos mogelijk te zijn.) Succes!