AchtergrondBuitenland

Brownlee wint Belvedere in Kaapstad

Nicholas Brownlee heeft de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition gewonnen. De Amerikaanse bas-bariton kwam zaterdagavond in het Artscape Theatre Centre in Kaapstad als beste van de zestien finalisten uit de bus en gaat met 7.000 euro naar huis.

De drie hoofdprijswinnaars van het Belvedere 2016. Van links naar rechts: Raehann Bryce-Davis, Nicholas Brownlee en Noluvuyiso Mpofu. Op de achtergrond dirigent Kamal Khan. (© Kim Stevens / limelightphotography.capetown)
De drie hoofdprijswinnaars van het Belvedere 2016. Van links naar rechts: Raehann Bryce-Davis, Nicholas Brownlee en Noluvuyiso Mpofu. Op de achtergrond dirigent Kamal Khan. (© Kim Stevens / limelightphotography.capetown)

Voor het eerst werden de finaleronden van het gerenommeerde Belvedere-concours buiten Europa georganiseerd. Van de 89 deelnemers mochten er zaterdagavond 16 optreden in het Artscape Theatre Centre: 11 sopranen, 1 mezzosopraan, 2 tenoren, 1 bariton en 1 bas-bariton.

Onder begeleiding van het Cape Town Philharmonic Orchestra onder Kamal Khan zongen de finalisten elk één aria. Het programma bevatte veel Mozart en daarnaast muziek van Massenet, Bizet, Verdi, Dvorák, Giordano en Gounod.

Winnaar Nicholas Brownlee zong Banco’s aria ‘Come dal ciel precipita’ uit Macbeth van Verdi. De jury, bestaande uit intendanten en bestuurders van operagezelschappen van over de hele wereld, vond zijn vertolking het beste van de avond. Ook de optredens van de Zuid-Afrikaanse sopraan Noluvuyiso Mpofu, die de grote solo van Violetta uit de eerste akte van Verdi’s La traviata zong, en de Amerikaanse mezzosopraan Raehann Bryce-Davis, die Eboli uit Don Carlo vertolkte, werden gewaardeerd. Zij kregen respectievelijk de tweede prijs (3.500 euro) en de derde prijs (2.500 euro).

De publieksprijs (2.000 euro) ging ook naar sopraan Noluvuyiso Mpofu. De internationale mediaprijs (1.500 euro) ontving de Italiaanse sopraan Selene Zanetti, die het ‘lied aan de maan’ uit Dvoráks Rusalka uitvoerde.

Zoals gebruikelijk werden er ook de nodige engagementen vergeven. Zo mag de Litouwse sopraan Jomante Slezaite een rol komen zingen bij het Gran Teatre del Liceu in Barcelona en kreeg Nicholas Brownlee bovenop zijn hoofdprijs contracten beloofd bij het Theater Erfurt en de Israeli Opera.

Volgend jaar vindt de Belvedere-finale weer plaats in Amsterdam.

Vorig artikel

Toptrio zingt perfecte Tosca in München

Volgend artikel

Bieito ensceneert La Juive in München

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    2 juli 2016 at 22:29

    Brownlee won in 2015 ook de Metropolitan Opera National Council Auditions en maakt in het seizoen 2016-2017 zijn debuut in het New Yorkse top operahuis.

  2. 2 juli 2016 at 22:53

    Gelukkig volgend jaar weer in Amsterdam, ik heb het echt gemist!

    (Zuid Afrika was jammergenoeg té ver en té duur…)