Buitenlands nieuws

‘Staatsoper für alle’ trekt 53.000 bezoekers

Dit weekend hield de Staatsoper Unter den Linden voor het derde jaar op rij ‘Staatsoper für alle’. Op zaterdag konden duizenden toeschouwers op het plein buiten het operagebouw meegenieten van een productie van Tristan und Isolde. Op zondag trad de Staatskapelle Berlin op in de openlucht, voor nog veel meer mensen.

18.000 mensen volgden buiten het operagebouw Tristan und Isolde (foto: Barbara Braun).
18.000 mensen volgden buiten het operagebouw Tristan und Isolde (foto: Barbara Braun).

Het ‘Staatsoper für alle’-festijn was ‘de opmaat’ van het nieuwe seizoen, aldus het operahuis. Een bijzonder seizoen, want na de laatste voorstelling ervan zal de Staatsoper een tijd haar deuren sluiten voor een grondige renovatie.

Een deel van de beroemde straat Unter den Linden in Berlijn was geheel afgesloten voor verkeer om het evenement ruimte te geven. Op de Bebelplatz voor het operagebouw konden zo 18.000 operaliefhebbers op zaterdag genieten van Tristan und Isolde.

De Wagner-productie van Harry Kupfer werd op een groot scherm uitgezonden. De muzikale leiding was in handen van Daniel Barenboim. Tristan werd gezongen door Ian Storey, Isolde door Waltraud Meier en König Marke door René Pape.

In het operahuis zelf zat het vol met prominente gasten, waaronder ‘Bundespräsident’ Horst Köhler en zijn vrouw en hoge politici uit Hongarije en Rusland. Het publiek beloonde de voorstelling met een groots applaus, aldus de Staatsoper.

De zondag trok – mede door het betere weer – nog veel meer toeschouwers: 35.000 mensen. Die dag speelde de Staatskapelle Berlin (op het plein zelf) onder leiding van wederom Barenboim de vijfde symfonie van Tsjaikovski en diens fantasie-ouverture Romeo en Julia.

Op 5 en 6 juni zal de ‘uittocht’ uit de Staatsoper Unter den Linden voor de periode van renovatie worden ingeluid met een vierde editie van ‘Staatsoper für alle’.

Vorig artikel

NNO strikt Miricioiù voor Italiaans concert

Volgend artikel

Youtube-portret: Nino Machaidze

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.