Buitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Moldavische sopraan wint in Cardiff

Valentina Naforniţă heeft de 2011-editie van de bekende zangcompetitie BBC Cardiff Singer of the World gewonnen. De Moldavische sopraan won ook de publieksprijs, wat nog niet eerder voorgekomen is.

Valentina Naforniţă.

Vijf zangers uit vijf verschillende landen dongen gisteren naar de hoofdprijs van de BBC Cardiff Singer of the World, een vooraanstaande competitie die 1983 werd opgericht en al de nodige beroemde winnaars heeft opgeleverd. In totaal hadden zo’n 600 zangers auditie gedaan voor het beroemde concours, waar twintig uitverkorenen afgelopen week om de prijzen streden.

Valentina Naforniţă zong in de finale aria’s van Donizetti (‘Regnava nel silenzio’), Dvorak (‘Song to the Moon’) en Gounod (‘Je veux vivre’). De jury, met onder andere Kiri Te Kanawa, Marilyn Horne en Dennis O’Neill, vond haar optreden het beste en gaf haar de hoofdprijs, een bokaal en 15.000 pond.

De sopraan won eveneens de Dame Joan Sutherland Audience Prize, een prijs van 2000 pond. Het is nog niet eerder voorgekomen dat het publiek op één lijn zat met de jury.

Naforniţă studeerde in Kishinev en rond momenteel haar studie af in Boekarest. Ze trad in diverse concerten op in Roemenië, zong diverse operarollen bij de operastudio van Boekarest en won de afgelopen jaren prijzen tijdens twee andere zangcompetities.

In de finale moest de Moldavische het opnemen tegen sopraan Meeta Raval uit Engeland, mezzosopraan Olesysa Petrova uit Rusland, sopraan Hye Jung Lee uit Zuid-Korea en bariton Andrei Bondarenko uit Oekraïne. Naforniţă is de jongste van de vijf; ze werd vorige week 24 jaar.

Hieronder zingt Naforniţă ‘Regnava nel silenzio’ uit Donizetti’s Lucia di Lammermoor:

Vorig artikel

Youtube-portret: Krassimira Stoyanova

Volgend artikel

Discografie: Lucia di Lammermoor

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 20 juni 2011 at 22:32

    Let ook even op de Nederlandse dirigent Jac van Steen!!