FeaturedNieuws

Uitslag Opera Twitter Wedstrijd

Langdradige opera en bondige twitter lijken een onverenigbaar duo, maar Nederlandse operafans hebben aangetoond dat een harmonisch duet wel degelijk mogelijk is. Zeker wanneer je het mengt met de nodige relativerende humor! Lees verder voor de winnaars van de Opera Twitter Wedstrijd.

In Amerika bestaat al enige jaren de ‘operaplot contest’, die tot nu toe kon rekenen op vele inzendingen. Uiteraard allen Engelstalig, dus leuk om te lezen, maar voor veel Nederlanders lastig om aan mee te doen.

En dus organiseerden Place de l’Opera en MUSICO Reizen gezamenlijk een Nederlandstalige versie. De opdracht was kinderlijk eenvoudig: vat de plot van een opera samen in de lengte van een tweet. Niet meer dan 140 karakters, spaties inbegrepen.

Kernachtig is het sleutelwoord voor succesvolle inzendingen, maar gevatheid geeft vaak net de doorslag om tot de leukste te behoren. Toch waren vrijwel alle inzendingen van hoog niveau en nadat de wedstrijd een paar dagen online stond, kwam men goed op stoom.

De beste tweets zijn simpel, spelen met taal, refereren aan andere (pop)cultuur of zijn poëtisch. Niet per se allemaal tegelijk. Opvallend is dat met name de donkere opera’s zich het best lenen voor een samenvatting in twittertaal. Met name Wagners Ring (zowel in zijn geheel als in losse onderdelen) was een graag gekozen onderwerp:

16 uur goddelijk geharrewar om ringetje, wat incest, bedrog, moord en zelfmoord en dan terug bij af.
Der Ring des Nibelungen – Bo van der Meulen

Kobold rooft goud. Lehman Bros belegt in vastgoed. Knaap huwt tante en vergeet haar. Wereld in brand.
Der Ring des Nibelungen – PG Kroeger

Sigi verlaat Brüni. Hagen spannt intrige. Guni trouwt met Brüni, Sigi met Gutrune. Hagen vermoordt Sigi. Brüni verlost de wereld na 4,5 uur.
Götterdämmerung – Antony Hermus

Incestueuze zoon van tweeling doodt draak om tante wakker te kussen.
Siegfried – Filip Vanderhoeven

 

God regelt incest. Echtgenoot pikt het niet. Ambulancemedewerkster gestraft door God met slaapziekte.
Die Walküre – PG Kroeger

Sommige tweets waren regelrechte cryptische omschrijvingen en deden menig operabrein zwoegen over de vraag welke opera er bedoeld zou worden:

Koud handje – warm handje – dood handje
La bohème – Sophie de Groot

 

Koningin en filosoof leggen het af tegen hoer. Beoefent ze ZWARTE magie?
L’incoronazione di Poppea – Claudia Christern-Debrock

Er zijn zelfs inzendingen waar wij tot op heden nog niet de juiste opera bij hebben gevonden. Graag laten wij ons uit deze spanning verlossen door de deelnemer of door de lezer dezes. Plaats een bericht hieronder als je denkt de oplossing te weten!

Diepe groeven in een oud gelaat, ril op zoek naar jong geluk. De gladde jeugd gedreven door liefde, een treurigmakend erfstuk.
Femke van Loo

Rare snoeshaan wordt opgezadeld met klokjes en een zijen sok, maar vindt toch zijn eigen kippetje.
Geert-Jan Borgstein

Hieronder volgen de winnaars van de Nederlandstalige Opera Twitter Wedstrijd 2012. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Kunt u zich niet vinden in de uitslag? Zie daarin dan de uitdaging om volgend jaar (opnieuw) mee te doen. Tot operatwitters!

De winnaars vallen op doordat ze een diep besef van de betreffende opera combineren met spitsvondig taalgebruik, en daarmee de zwaarte van de opera relativeren of in 140 tekens van een moderne enscenering voorzien. Zo blijkt des te meer dat er weinig verschil zit tussen operakarakters en de gasten uit bijvoorbeeld Man bijt hond, RTL Boulevard of het achtuurjournaal: de muziek is alleen beter!

Eerste prijs
Bruidegom wordt ontmaskerd door listige immigratieambtenaar en wordt gerepatrieerd met de eerste zwaan.
Lohengrin – Filip Vanderhoeven

Tweede prijs
Nonnen verliezen hoofd, maar niet geloof.
Les dialogues des Carmelites – Claudia Christern-Debrock

 

Derde prijs
Amerikaanse viezerik trouwt japanse minderjarige. Haar familie boos-zij zwanger-hij snel weer vertrokken. Zelfmoord als uitvlucht.
Madama Butterfly – Robert Schreuder

De winaars zijn inmiddels op de hoogte gesteld en ontvangen een historische opname van Tosca, oftewel:

“De sterren straalden” zong de schilder. Helaas, hij werd gedood en zijn ster viel. Letterlijk.
Toon van den Heuvel

Vorig artikel

Japanse tranen bij Robeco

Volgend artikel

Poll: Smullen van opera op papier

De auteur

MUSICO Reizen

MUSICO Reizen

3Reacties

 1. martin
  6 juli 2012 at 15:06

  Geert-Jan Borgstein doelt vast op Die Zauberflöte. Papageno is de rare snoeshaan en Tamino de zijen sok. Win ik nu ook nog wat? 😉

 2. Susan
  6 juli 2012 at 15:27

  De omschrijving van Femke van Loo -> Don Pasquale?

 3. Olivier
  9 juli 2012 at 19:25

  “Gerepatrieerd met de eerste zwaan” is niet bijzonder origineel en leunt wel heel nadrukkelijk op Leo Slezaks beroemde bon mot “Entschuldigen Sie, wann geht der nächste Schwan?”. Was waarschijnlijk niet bij de jury bekend. En waarom Pinkerton een “viezerik” zou zijn, is mij niet duidelijk.

  Subliem gevonden en zeer humoristisch vind ik “Koud handje – warm handje – dood handje” voor La bohème, ingezonden door Sophie de Groot. Mijn persoonlijke nummer 1. Brava!