AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Danielle, Loesje en Olga

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 15.

Uitvoeringen Jazzopera gered
Charlie Parkers Yardbird, de opera over jazzlegende Charlie Parker, dreigde New York net niet te halen, nadat het coproducerende operahuis Gotham Chamber Opera omviel. Maar er is goed nieuws over de geplande uitvoeringen in het Apollo Theatre in Harlem, waar ‘Bird’, zoals Parker werd genoemd, zelf nog heeft opgetreden in de jaren veertig en vijftig. Het Apollo en Opera Philadelphia, dat de première bracht, hebben samen de zaak opgepakt en zorgen nu voor twee voorstellingen in april. Tenor Lawrence Brownlee zal de hoofdrol zingen.

The hills are alive
Deze clip is voor iedereen: voor mensen die niet van kerst houden (hij duurt maar 20 seconden) en voor mensen die niet kunnen wachten tot het op 24 december gaat sneeuwen (hij duurt maar 20 seconden). Op de besneeuwde bergtop staan een paar Knaben van het vermaarde Weense jongenskoor.

Hallelujah voor Loesje
Terwijl de koorleden van de Nederlandse Reisopera bij Podium Witteman een stukje Messiah deden, werd bij hun collega’s van Opera Zuid gerepeteerd. Na de tournee van Rigoletto komt de nostalgische voorstelling Wie is Loesje? voor twee maanden terug in de theaters. Jong aanstormend talent als Terence van der Loo (Moeder ik wil bij de revue) en Veerle Sanders (Rigoletto) staan op het podium met onder anderen Martijn Sanders en Willem de Vries. Ook achter de schermen is er aanstormend talent: Pieter Heebink (achteraan op de foto) is voorstellingsleider.

Opera voor kinderen
Het bestaat echt! Een jaarlijks operakamp voor kinderen en jongeren. Een week lang verblijven ze op Slot Arenberg, in het centrum van Salzburg, waar ze werken aan ‘altersgerecht’ (aan hun leeftijd aangepast) gemaakt operarepertoire. Een mooi initiatief dat een technisch beter videofilmpje verdient.

Modelmusici
Juan Diego Flórez staat, gekleed door Ermenegildo Zegna, in de lijst. Danielle de Niese is te zien in een jurk van Vivienne Westwood en glimmers van Van Cleef & Arpels. Ze zijn enkele van de opera-artiesten uit de top tien van best geklede klassieke musici van 2015.

Kerst in de zomer
Kerst is bij uitstek de tijd voor de opera La bohème. Fijn dat Michael Fabiano daaraan denkt en een opname terughaalt van hemzelf met sopraan Carmen Giannattasio. De twee zongen Puccini’s muziek weliswaar afgelopen zomer in de openlucht, maar met een beetje fantasie ziet u de sneeuwvlokken dwarrelen.

De toekomst van opera
Het Opera Forward Festival, dat ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van De Nationale Opera wordt gehouden, is online vast begonnen. Er is een website, een Facebook-pagina en een Twitter-account. Termen als ‘spannend’ en ‘prachtig’ in de eerste tweets brengen de sfeer er al lekker in. En leerzaam: wat we nu nog gewoon ‘opera’ noemen, zal in de toekomst dus ‘operastuk’ heten. En dat ziet u dan niet in een zaal of een theater, maar in een ‘venue’.

Voor de bakker
De opera- en theaterwereld zit vol zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel (of volgens sommigen: poen). Die hebben het niet makkelijk als het gaat om tijdige en passende betaling voor hun diensten en de erkenning als professional. Gisteren twitterden veel zzp’ers over hun ervaringen. Wie op Twitter zoekt op #tegendebakker vindt een enorme hoeveelheid (gratis) gemaakte grappen en oneliners over het leven van de zzp’er. Mieke van de Ven, van onder meer OPERA2DAY, gaf dit fraaie en voor zzp’ers herkenbare voorbeeld.

https://twitter.com/miekevdv/status/676400590356914176

Postcodetrui voor operabaas
De Postcodeloterij laat zich er graag op voorstaan dat met het ingelegde geld goede doelen en cultuur worden gesteund. Dit jaar heeft het loterijbedrijf een enorme voorraad kersttruien laten maken voor nieuwe deelnemers. Hoe het komt, weten we niet, maar één ervan lijkt Lyric Opera-baas Anthony Freud bereikt te hebben.

Leestip
Het Duitse magazine Der Spiegel koos een aantal ‘boeken van het jaar’ en in die rij staat ook één van de meeste interessante uitgaves van het afgelopen jaar voor liefhebbers van het lied. Wat ons betreft een lees- of cadeautip voor de feestdagen, nu ook in paperback.

Olga in de glamour
Plácido Domingo, Christine Brewer, Nathan Gunn en Deborah Voigt: allemaal sterren uit de opera die weleens voor de camera van Dario Acosta hebben gestaan. De New Yorkse Marco Borggreve stortte zich onlangs in figuurlijke zin op sopraan Olga Peretyatko.

What’s on a singer’s mind
We zouden het ze ook gewoon kunnen vragen natuurlijk. Maar voor wie graag zelf wil invullen waaraan operazangers denken als ze op de bühne staan, is er deze diep-psycholigische graphic van Opera North.

Het beste van dit jaar
Werk van Jonas Kaufmann en Diana Damrau staat in de lijst van de 25 beste klassieke opnamen van 2015, net als de Aida van Antonio Pappano. De New York Times stelde de lijst samen.

Vorig artikel

Bartoli en Villazón verzorgen vocale show

Volgend artikel

Maskarade: tien vragen aan Markus Stenz

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Onno
    15 december 2015 at 17:46

    Half januari verschijnt bij Overamstel Uitgevers Schuberts Winterreise van Ian Bostridge ook in het Nederlands. Een gebonden versie. Kosten ca. 25 euro.