Binnenkort

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (24 – 30 november) onder meer aandacht voor enkele producties van De Nederlandse Opera en een minder bekende Rossini.

Scène uit Das Rheingold (foto: Marco Borggreve).

Wagners Rheingold
Das Rheingold, deze weken te zien bij De Nederlandse Opera als tweede herneming van de regie van Pierre Audi, komt vanavond op Radio 4. De serie uitvoeringen is volledig uitverkocht, dus de radio is de enige manier om iets mee te maken van deze door veel recensenten geloofde productie van regisseur Pierre Audi. Rechtstreeks vanuit het Muziektheater klinkt de muziek door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen, en door de solisten als Thomas Johannes Mayer (Wotan), Werner Van Mechelen (Alberich), Marina Prudenskaja (Erda), Marcel Reijans (Froh) en Stefan Margita (Loge).
Radio 4: zaterdag 24 november om 19.00 u.

Engelse opera
De opera’s die de English National Opera uitvoert, zijn doorgaans in het Engels. Zo ook vanavond, al kwam er daarvoor geen vertaler aan te pas. Het gezelschap in het London Palladium voert een Britse opera uit, The Pilgrim’s Progress door Vaughan Williams. Het verhaal van John Bunyan werd aan de componist voorgelezen toen hij nog een kind was, en zeventig jaar later, in 1951, maakte hij er een opera van.

Regisseur Yoshi Oida liet de rollen van Pilgrim en John Bunyan zingen door dezelfde zanger, bariton Roland Wood. In de andere rollen zijn onder andere Benedict Nelson (bariton), Timothy Robinson (tenor) en Ann Murray (mezzo) te horen. Het koor en orkest van de English National Opera staan onder leiding van Martyn Brabbins. De opera wordt live uitgezonden.
BBC Radio 3: zaterdag 24 november om 19.15 u.

Frans Brüggen (foto: Annelies van der Vegt).

Entführung
Cultura24 programmeert voorafgaand aan de met opera gevulde decembermaand van de NTR alvast de nodige opera’s en aanverwante programma’s. Het hele programma staat op de website van Cultura24. Zo zijn er op maandag 26 november portretten van Charlotte Margiono (22.10 uur) en Karin Strobos (22.45 uur) te zien en wordt een opname uitgezonden van Die Entführung aus dem Serail van Mozart. De opera werd het afgelopen seizoen concertant uitgevoerd door het Orkest van de 18e Eeuw en Cappella Amsterdam onder leiding van Frans Brüggen. Solisten waren onder andere Anders Dahlin, Marcel Beekman en Lenneke Ruiten.
Cultura24: maandag 26 november om 20.00 u.

De madrigalen
Het langlopende project van tenor Paul Agnew, de uitvoering van de complete Monteverdi-madrigalen, begint een nieuw seizoen. Live vanuit de Cité de la musique in Parijs kunt u kijken en luisteren naar Les Arts Florissants onder leiding van Paul Agnew en als solsiten onder andere Francesca Boncompagni, Lucile Richardot en Sean Clayton.
Medici.tv: dinsdag 27 november om 20.00 u.

Marco Polo
De Chinese componist Tan Dun was kort geleden in Amsterdam, waar de fragiele en zeer bescheiden Dun de Cello Biënnale opende met zijn eigen muziek. Zijn opera Marco Polo wordt door Cultura24 uitgezonden. Tan Dun dirigeerde zelf in november 2008 enkele uitvoeringen van zijn werk door het Nederlands Kamerorkest en Capella Amsterdam, dat geregisseerd werd door Pierre Audi. Solisten waren onder andere Charles Workman, Sarah Castle en Tania Kross.
Cultura24: dinsdag 27 november om 20.15 u.

Winterreise
Het is er de tijd en het weer voor, voor de onpeilbare melancholie van Franz Schuberts liederencyclus Winterreise. De 24 liederen, die samen een cyclus vormen, worden gezongen door Thomas Quasthoff (bariton) en begeleid door Daniel Barenboim (piano).
BravaNL: woensdag 28 november om 19.00 u.

Lyubov Petrova zingt Juliette.

Roméo et Juliette van Gounod
Olivier Py is theaterdirecteur maar is soms ook Miss Knife in de explosieve travestie-act waarmee hij komende weken weer in Frankrijk te zien is. Hij regisseerde Roméo et Juliette van Gounod voor De Nederlandse Opera in 2010, ook nogal explosief. En omstreden. Orkest en cast waren van topkwaliteit, met Marc Minkowski voor het Residentie Orkest en op het podium onder andere Cora Burggraaf, Doris Lamprecht, Ismael Jordi, Henk Neven, Maarten Koningsberger en Nicolas Testé.
Cultura24: woensdag 28 november om 20.15 u.

Rossini
BravaNL zendt een opname uit van het Rossini Opera Festival 2005: de opera Bianca e Falliero, die de Italiaanse componist in opdracht van de Scala in Milaan schreef. María Bayo (sopraan), Daniela Barcellona (mezzosopraan), Francesco Meli (tenor) en Carlo Lepore (bas) zingen de hoofdrollen in deze voorstelling, die onder muzikale leiding stond van Renato Palumbo met het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Prague Chamber Choir.
BravaNL: vrijdag 30 november om 20.30 u.

Weektip

Chopin at the opera
Marianne Broeder schrijft er in de VPRO-gids een brommerig commentaar over, maar wie toch benieuwd is naar de relatie tussen Chopin en opera, kan op dinsdag terecht op BravaNL, dat de documentaire Chopin at the Opera uitzendt. Het programma belicht een onbekende kant van Frédéric Chopin, die van zijn grote liefde voor opera. Er wordt gepraat en muziek gemaakt op het kasteel van zijn geliefde George Sand in Nohant.
BravaNL: dinsdag 27 november om 19.25 u.

Vorig artikel

Wat komt er na de cd? (5)

Volgend artikel

Simplicius beleeft glansrijke première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. Spen
  23 november 2012 at 12:31

  En vanavond komt Cecilia Bartoli bij Pauw en Witteman aan tafel, om 23:00.

 2. Olivier
  23 november 2012 at 18:26

  We zijn toch onder elkaar, dus ik durf het wel te vragen: zijn er nog meer blasfemisten zoals ik die bij de neurotische klanken van Bartoli stiekem verzuchten “Mens, hou je kop eens een keer!” ? Meteen even afzwakken om aan een lynchpartij te ontkomen: haar Casta Diva is weergaloos en geeft Callas het nakijken. O God, wat zeg ik nou weer!

 3. kersten
  23 november 2012 at 21:43

  Die verzuchtingen komen bij mij nauwelijks nog voor, Olivier, daar ik Bartoli tracht te ontlopen, voor zover mogelijk tenminste, want
  ik zap een interessante opera en of cast niet voor haar alleen weg.
  Ik heb van mijn kriebels over enkele kanten van haar zangkunst hier al een paar keer blijk gegeven en wil niet in herhalingen blijven
  vallen. Wel pleeg ik mij daar schuldig aan te maken wanneer favorieten van mij het moeten ontgelden..

 4. Spen
  24 november 2012 at 13:24

  Ohhh ik vind haar echt briljant. Ik ken geen 1 operazanger/zangeres die met zoveel passie en plezier staat te zingen. En het is me gelukt gisteren in het publiek bij Pauw en Witteman te komen! Toen Bartoli ging zingen zat ik er 1 meter naast. Wat een avond, het was echt zo bijzonder! Het geluid dat uit haar kwam, wat een pracht.

  Hier haar optreden vna gisteren:

  http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=28192&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=391987b5e214e5b7cd52462f5a795779

 5. kersten
  24 november 2012 at 18:41

  Natuurlijk heb ik even aangeklikt. Nou, gefeliciteerd, Spen.
  Ik kan met je meevoelen want ik voel nòg hoe tien jaar geleden
  bij Kasarova’s opkomst als Sesto in A’dam mijn hart bonsde en
  adem stokte. Maar dat mag geen naam hebben vergeleken bij jouw
  topavond gisteren want hoorde ik het goed dat Bartoli jouw
  naam een paar keer zong? Heel veel genoegen zondag.