FeaturedNieuws

Eva-Maria Westbroek wint Prix d’Amis DNO

De Vrienden van De Nationale Opera (DNO) hebben de Prix d’Amis 2018 toegekend aan sopraan Eva-Maria Westbroek. Ze krijgt de prijs voor haar rol als Donna Leonora in de opera La forza del destino. De coproductie met het Royal Opera House was in september 2017 te zien bij DNO.

Eva-Maria Westbroek reageerde vanuit Londen (still uit video DNO).

Opnieuw is het een zangeres en wederom waardeerden de Vrienden van De Nationale Opera een sopraan voor een bijzondere prestatie op het podium van het operahuis in Amsterdam. Na Sally Matthews in 2016 en Malin Byström in 2017 krijgt dit jaar Eva-Maria Westbroek de prijs toegekend. Ze onderscheidde zich in de productie van Verdi’s La forza del destino in een regie van Christof Loy en met dirigent Michele Mariotti.

De landelijke kranten deelden vier en vijf sterren uit in hun recensies van de productie, die op 9 september 2017 in Amsterdam in première ging. De recensent van Place de l’Opera prees hoe voelbaar Eva-Maria Westbroek de verscheurdheid in het karakter van Leonora maakte. “In haar volle, diepe verdiaanse zang doet ze denken aan een tijgerin; wat een kracht en overtuiging”, was het oordeel.

Aan het begin van de matinee op Eerste Kerstdag maakte Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet, de toekenning bekend. “Haar vocale kwaliteiten, haar interpretatie en haar theaterprésence maakten enorme indruk”, aldus de directeur. Eva-Maria Westbroek kon niet persoonlijk aanwezig zijn vanwege een verblijf in Londen, waar ze repeteert voor haar rol als Liza in Pique Dame. Via een beeldverbinding reageerde de sopraan. Ze noemde de toekenning een grote eer en bedankte het publiek voor de warme ontvangst bij haar optredens bij De Nationale Opera.

Westbroek droeg de prijs op aan Fred Lingen, jarenlang het gezicht van de Vrienden van De Nationale Opera, die in januari 2015 overleed. “Lingen was – en is – belangrijk voor veel mensen in zijn enthousiasme en zijn passie voor opera”, aldus Eva-Maria Westbroek.

Naast een onderscheiding voor een zanger of zangeres kiezen de Vrienden van De Nationale Opera een productie als de beste van het seizoen. In 2017/2018 was dat La forza del destino.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Kerstspecial

Volgend artikel

Rotterdams Operakoor brengt I Lombardi

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.