CD-recensiesFeatured

Nieuwe vleugel gedoopt met lied-cd

Hoofdrolspeler op de nieuwe lied-cd Frühlingstraum is noch tenor Teun Michiels, noch pianist Peter Jeurissen. Het album draait om de nieuwe Chris Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand, een vleugel die voor het eerst op cd te horen is.

Aan de naam mag nog wel wat gedaan worden. ‘Steinway’ of ‘Bösendorfer’ vermarkt toch wat makkelijker dan ‘Chris Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand’… Dat doet verder niets af aan het nobele en – afgaand op één luisterervaring – geslaagde initiatief van de Belgische pianobouwer Chris Maene.

Maene maakte in opdracht van Daniel Barenboim de “volmaakte rechtsnarige concertvleugel”: een vleugel die de klank van historische piano’s uit de negentiende eeuw combineert met de kwaliteit en het comfort van hedendaagse instrumenten. De nieuwe vleugel werd in 2015 gepresenteerd en ging sindsdien de wereld rond.

In 2018 borduurde Maene voort op zijn werk met een rechtsnarige vleugel specifiek voor kamermuziek, een instrument dat naar verluidt “nog dichter aanleunt tegen de mooiste historische vleugels van rond 1860”.

Michiels en Jeurissen kregen de eer om dit nieuwe model in oktober 2018 voor het eerst te gebruiken voor een opname. Ze maakten Frühlingstraum, een cd met lenteliederen van Schubert, Schumann en Brahms, componisten die zelf rechtsnarige vleugels gebruikten.

In handen van Jeurissen maakt het instrument een warme en intieme indruk, een prettig geluid voor het liedrepertoire. Wel jammer dat de gekozen liederen veelal eenzelfde ‘kabbelend’ karakter hebben; fraai en verstild, dat zeker, maar te weinig contrastrijk om de vleugel van Maene van alle kanten te belichten. Ik ben benieuwd hoe dit instrument in een flink dramatisch of juist humoristisch lied klinkt.

Teun Michiels is een voortreffelijke liedzanger. Met zijn gepolijste zangstijl en vlekkeloze Duitse dictie stelt hij zich volledig dienstbaar aan de poëzie op. Ieder woord is te verstaan, alle expressiviteit komt uit de tekst zelf. Een zanger van wie ik graag meer lied zou horen, met of zonder de Chris Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand.

Vorig artikel

Opera in de media: week 15 van 2019

Volgend artikel

Dood in Venetië brengt het melodrama terug

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.