FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Tenor Stephen Gould overleden.

Slechts een paar weken na zijn dramatische aankondiging dat hij al zijn engagementen vanwege zijn gezondheid  moest afzeggen, is de Amerikaanse heldentenor Stephen Gould op 19 september overleden aan de gevolgen van galwegkanker. Stephen is 61 jaar geworden.
Het management van de Bayreuther Festspiele maakte deze verdrietige boodschap bekend.

Stephan Gould (1962-2023)*

Stephen Gould was een wereldwijd zeer geliefde en gerespecteerde zanger die grote rollen als Tristan en Siegfried in alle belangrijke operahuizen zong.

Nederland

In Nederland waren het ook die twee rollen waarmee hij voor velen een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. In 2013 zong hij de titelrol van Siegfried en Siegfried in Götterdämmerung in de befaamde Ring enscenering van Pierre Audi met dirigent Hartmut Haenchen. In 2018 volgde Tristan in Tristan und Isolde, wederom in een enscenering van Pierre Audi, ditmaal met Marc Albrecht als dirigent. Al in 2008 had hij de titelrol van Otello concertante gezongen in de Matinee op de Vrije Zaterdag. In 2020 was hij te horen als de keizer in Die Frau ohne Schatten ook in een concertante uitvoering door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Volgens velen die daar bij waren, was het een van de meest bijzondere operabelevingen in Nederland van de laatste decennia.

Stephen Gould als Siegfried bij De Nationale Opera (foto: © De Nationale Opera, Ruth Walz).

Bayreuth

Sinds zijn eerste Tannhäuser in 2004 zong Stephan Gould meer dan 100 voorstellingen in Bayreuth. Naast Tannhäuser zong hij de titelrollen in Siegfried, Tristan und Isolde en Parsifal (eenmalig in concertvorm in 2021) en Siegfried in Götterdämmerung en Siegmund in die Walküre.

In de Metropolitan Opera in New York zong de Amerikaanse heldentenor in 2010 zijn eerste rol als Erik in Der fliegende Holländer. Later zong hij er ook onder meer Florestan in Fidelio en Siegfried in Götterdämmerung.

Musicals en stemvak wissel

Stephen was zijn zangloopbaan begonnen als bariton en maakte zijn professionele debuut in de musical The Phantom of the opera, waarvoor hij min of meer als grap auditie had gedaan. Het werd een zeer uit de hand gelopen grap want Stephen zou er meer dan 3.000 voorstellingen van zingen.

Later schoolde hij om tot tenor onder leiding van bariton John Fiorito.

Naast de genoemde grote Duitse heldentenor partijen, maar ook Paul (Die tote Stadt) en Bacchus (Ariadne auf Naxos) zong hij de titelrol in Verdi’s Otello en Enée in Les Troyens van Berlioz en de titelrol in Benjamin Brittens Peter Grimes.

Stephan Gould in 2013 tijdens een repetitie voor Tristan und Isolde in het Paklacio da Opera in A Coruña (Spanje) Foto: Wikimedia

Hij was een veelgevraagde en zeer geliefde solist over de hele wereld in alle belangrijke operahuizen en concertzalen.  De tenorpartijen in Das Lied von der Erde, Beethovens Negende Symfonie en in Schönbergs Gurrelieder zong Stephan Gould graag en deed dat met alle belangrijke orkesten en dirigenten. Ook het Amsterdamse publiek mocht zich gelukkig prijzen hem in Gurrelieder in 2007 gehoord te hebben in een gastoptreden van de Muntopera in het Concertgebouw in Amsterdam.

Hij zal zeer gemist worden in datzelfde Concertgebouw als daar in november van dit jaar Siegfried nu helaas zonder hem zal worden uitgevoerd.

Stephan Gould werd in 2015 geëerd met de titel ‘Kammersänger’ in Wenen.

Stephen was zeer geliefd onder zijn collega’s en velen, waaronder Lisa Davidsen, Andrea Schlager en Ekaterina Gubanova, hebben betuigingen van medeleven en verdriet op sociale media geplaatst.

Verder lezen, luisteren en kijken

Peter Franken over Tristan in Bayreuth in 2015

Metropolitan opera debuut van Stephen Gould als Florestan in Fidelio in 2010.

Lennaert van Anken over Die Frau ohne Schatten in Rotterdam in 2020.

Stephan Gould zing voor Vrije Geluiden als Siegfried de openingsscène van Götterdämerung met sopraan Catherine Foster en pianist Peter Lockwood.

Stephen Gould praat over ‘zijn’ Siegfried en over Mime bij De Nederlandse Opera.

 

*Portret foto van Stephen Gould:© Kay Herschelmann

 

Vorig artikel

Kožená à la française tovert met kleuren

Volgend artikel

Pretty Yende geeft ‘mooi’ opera feestje

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen