Buitenlands nieuwsNieuws

Weense opera viert 140ste verjaardag

De Wiener Staatsoper verwent ter gelegenheid van haar 140ste verjaardag Wenen met een mooi cadeau: vanaf zondag zullen er standaard in mei, juni, september en oktober opera’s worden uitgezonden op een groot scherm buiten het operagebouw. Het operahuis wil hiermee nieuw publiek winnen.

wenen-2De prestigieuze Wiener Staatsoper wordt aanstaande maandag 140. Het operahuis viert haar verjaardag met een Don Giovanni-gala, aangezien het gebouw op 25 mei 1869 ook met die opera geopend werd. Dat gala wordt op een scherm van vijftig vierkante meter buiten het gebouw (in de aangrenzende Herbert von Karajan-straat) uitgezonden, nadat eerst op zondag Werther van Massenet op het doek verschijnt.

Het zijn geen incidentele fratsen van het operahuis ter gelegenheid van een bijzonder moment. Nee, de Staatsoper wil er een ´semi-permanent’ gebeuren van maken. Elk seizoen moeten in de maanden mei, juni, september en oktober bepaalde producties live op het scherm geprojecteerd gaan worden. In totaal gaat het dan om vijftig tot zestig uitzendingen.

Volgens directeur Ioan Holender maakt dat het operahuis uniek. „Eindelijk is het ons gelukt. Ik heb er de afgelopen twee jaar voor gevochten, maar nu heeft Wenen iets wat geen enkel ander operahuis heeft”, zei de directeur op een persconferentie, aldus AFP. Andere operahuizen zenden hun producties ook wel eens uit op schermen, maar niet zo permanent als zijn Staatsoper wil doen, meent Holender.

Het doel ervan is om mensen voor opera te winnen. „We willen toeristen en Weense bewoners, die niet echt operafan zijn, winnen voor opera. Het is niet bedoeld voor door de wol geverfde operafans, maar voor hen die normaal gesproken niet naar een operahuis gaan. We hopen interesse op te wekken.”

Tijdens het feestelijke Don Giovanni-gala maandag zullen artiesten als Soile Isokoski, Ildebrando D’Arcangelo, Rene Pape en Michael Schade optreden in wat de 876ste Staatsoper-opvoering van Mozarts beroemde werk zal zijn. Andere activiteiten die dag zijn de opening van een verjaardagstentoonstelling en de onthulling van een speciale postzegel van het operahuis.

Vorig artikel

Salzburg kiest voor Pereira

Volgend artikel

'Kaufmann één van de grootste tenoren'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.