Nieuws

Versloot schrijft boek over opera van morgen

Anna Maria Versloot heeft een boek samengesteld en geschreven over ‘maakprocessen voor de opera van morgen’, getiteld De goed voorbereide geest. In het boek komen tal van betrokkenen uit de wereld van opera en muziektheater aan het woord.

Opera en muziektheater zouden heel veel aan elkaar kunnen hebben. Dat is het uitgangspunt van Anna Maria Versloot geweest bij het schrijven van De goed voorbereide geest. In het boek schetst ze door middel van interviews, briefwisselingen, essays en onderzoek een beeld van opera en muziektheater anno nu. Daarnaast probeert ze een beeld van de opera van morgen neer te zetten.

Versloot schreef het boek in een reeks van het Lectoraat Theatrale Maakprocessen van de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze nam het werk van Yo! Opera, een jeugdoperafestival in Utrecht, als uitgangspunt. Tijdens de openingsdag van dat festival wordt het boek ook officieel gepresenteerd (23 november).

Aan het boek werkten tal van betrokkenen uit de opera- en muziektheaterwereld mee. Daaronder Anthony Heidweiller, prijswinnend leider van Yo! Opera, en zangers Charlotte Margiono.

,,Opera is een marmeren paleis met een betonnen fundering. Je ziet de scheurtjes en de schimmelplekken niet zolang je op afstand blijft”, luidt de toelichting op het boek. ,,Muziektheater is een wendbare en avontuurlijke huifkar, tochtig en met piepende wielen. Je kunt er overal mee wonen, je komt ermee vooruit, maar het loopt regelmatig enorm spaak. Dit boek schetst de eerste bouwtekeningen van een marmeren paleis op wielen.”

Vorig artikel

Verbluffende Ruiten redt lauwe Entführung

Volgend artikel

Gheorghiu eert Callas met beeldschone hits

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.