Buitenlands nieuwsNieuws

Gatti debuteert in München met boegeroep

Dirigent Daniele Gatti kreeg een koude douche tijdens zijn debuut bij de Bayerischen Staatsoper in München deze week. Samen met de regisseur werd hij op een luid boegeroep onthaald na de première van Aida. Gatti werd onlangs vastgelegd als de nieuwe chefdirigent van het Opernhaus Zürich.

Daniele Gatti (foto: Opernhaus Zürich).
Daniele Gatti (foto: Opernhaus Zürich).

Regisseurs worden wel vaker ‘bedankt’ met boe’s na afloop van een voorstelling, maar dirigenten overkomt dat minder geregeld. Zeker in München, schrijft de Kleine Zeitung. Volgens de krant wordt een gerenommeerde dirigent die zijn debuut bij de Bayerische Staatsoper maakt zelden uitgeboed.

Daniele Gatti overkwam het echter wel na de première van Aida deze week. Volgens de Kleine Zeitung viel het publiek vooral over zijn overdreven effecten, iets dat de Wiener Zeitung kort maar krachtig samenvatte in: „Vaak deed de dirigent herinneren aan een lied van de popgroep Roxette, met als titel ‘Crash! Boom! Bang!”.

Schrale troost voor de Italiaanse dirigent was dat de regisseur Christof Nel er nog slechter vanaf kwam. Nel plaatste de Verdi-hit in een modern gebouw in Bauhaus-stijl en liet daarin het verhaal op statische, symbolistische wijze afspelen.

„Na het sterke applaus voor de zangers en het koor werd de dirigent op het toneel ontvangen met luide boeroepen, die uitgroeiden tot een storm toen regisseur Christof Nel verscheen”, beschrijft de Kleine Zeitung.

Gatti is net enkele dagen geleden aangesteld als de nieuwe chefdirigent bij het Opernhaus Zürich, waar hij vanaf volgend seizoen aan de slag gaat. Het operahuis prees de Italiaan nog aan als ‘een van de meest prominent dirigenten van zijn generatie’. Zo zie je maar, iedereen kent zijn slechte dagen.

Vorig artikel

Baden-Baden beleeft succesvolle Pfingstfestspiele

Volgend artikel

Hiphoppen op Purcell

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.