Buitenlands nieuwsNieuws

Katharina Wagner wil af van nazi-imago

De achterkleindochter van Richard Wagner, Katharina Wagner, wil voor eens en altijd duidelijkheid scheppen over de banden die tussen de Wagner-familie en de nazi’s worden gelegd. Ze laat een groot onderzoek beginnen.

De 31-jarige Katharina Wagner runt samen met haar halfzus Eva Wagner-Pasquier het beroemde Wagner-festival in Bayreuth. Maar in de Daily Mail vertelt ze dat er een ‘schaduw’ over Bayreuth hangt.

Haar hele jeugd lang werd ze geconfronteerd met een onderwerp dat in de familie Wagner zelf doodgezwegen werd: de nazi’s. Wagner zelf overleed in 1883, maar zijn werk werd enkele decennia later erg gewaardeerd door Adolf Hitler, die nauwe banden aanknoopte met de Wagner-familie en regelmatig in Bayreuth te vinden was.

De dictator zou zelfs een goede vriend van Winifred Wagner zijn geworden, de vrouw die getrouwd was met Wagners zoon Siegfried. Winifred is de oma van van Katharina Wagner.

„Wat mijn grootmoeder Hitlers geliefde? Hoe erg was mijn vader bij Hitler betrokken? Niemand in de familie sprak er ooit over”, vertelde Katharina in de Daily Mail. „Als ik deze vragen niet stel, wie zal het dan doen?”

Katharina wil onafhankelijke onderzoekers uitnodigen om ‘de zaak’ helemaal uit te zoeken, op een soortgelijke manier als dat verschillende bedrijven eerder hun verleden met de nazi’s onderzochten.

De andere Wagners zijn er niet bepaald gelukkig mee, met het besluit van Katharina. Ze vrezen dat het onderzoek de familie alleen maar meer in de problemen brengt.

Vorig artikel

In memoriam: Het kleinste operahuis ter wereld

Volgend artikel

Ruivenkamp begint Puritani-project

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.