Home » Nieuws

USConcert brengt Rheingold in rijnschip

10 oktober 2012 Geen reacties

Onder de titel ‘Rheingold op de Rijn’ zal het Utrechtsch Studenten Concert samen met een cast van Nederlandse zangers in juli 2013 Das Rheingold gaan uitvoeren. Maar niet in een theater. De opera van Wagner zal in het lege vrachtruim van een rijnschip langs steden in Nederland, Duitsland en Frankrijk trekken.

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting LustrumOpera, een samenwerking van een paar ambitieuze studenten en recent afgestudeerden. Zij willen met Rheingold op de Rijn ‘dé cultuurproductie van het jaar’ maken en het Rijnlandschap ‘herdefiniëren als operadecor’.

De stichting werkt daarvoor samen met een ervaren productieteam onder leiding van regisseur Wim Trompert. Eric Goossens krijgt de eer het vrachtruim van het binnenvaartschip tot een decor om te smeden en Uri Rapaport voert de lichtregie. Bas Pollard heeft de muzikale leiding in handen.

Dit team zal in het binnenste van het schip een ‘volwaardig theater’ creëren, met plaats voor 500 toeschouwers. Het ‘varende operahuis’ zal zijn tournee beginnen vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht en vervolgens verschillende steden in Frankrijk en Duitsland aandoen, eindigend in Duisburg.

De rollen in het eerste deel van Wagners Ring des Nibelungen zullen worden vertolkt door voornamelijk Nederlandse zangers. Nanco de Vries is gestrikt als Wotan, Anthony Heidweiller zingt Alberich en Marcel Reijans is Loge. Wilke te Brummelstroete zingt Fricka, Martina Prins is Freia en Annett Andriesen vertolkt Erda.

Andere rollen zijn er voor Peter Arink, Pascal Pittie, Pierre Mak, Bart Driessen, Ellen van Beek, Simone van Lieshout en Elizabeth Veilleux.

De zangers worden begeleid door het Utrechtsch Studenten Concert, het oudste symfonieorkest van Nederland. Het orkest viert in 2013 zijn 190e verjaardag.

Rheingold op de Rijn wordt opgezet in samenwerking met diverse partners, waaronder de Nationale Reisopera en Opera Zuid.

Zie voor meer informatie de website van Rheingold op de Rijn.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.