Buitenlands nieuwsNieuws

‘Wagner benutte migraine bij componeren’

Volgens Duitse onderzoekers is in de opera’s van Richard Wagner terug te horen dat de componist regelmatig door hoofdpijn geplaagd werd. Sterker nog, hij wendde zijn migraineaanvallen aan om zijn wereldberoemde muziek te creëeren.

Richard Wagner.
Richard Wagner.

Richard Wagner noemde zijn hoofdpijnaanvallen “de grootste plaag van zijn leven”. Hij leed er regelmatig onder, bijvoorbeeld tijdens het componeren van Siegfried, zo is bekend uit Wagners memoires.

Duitse onderzoekers namen de partituur van Siegfried onder de loep en bekeken of de typische symptomen van migraine terug te vinden zijn in Wagners muziek. Hun antwoord: jazeker.

In een artikel in het kerstnummer van de British Medical Journal beschrijven ze hoe bijvoorbeeld het steeds heftiger wordende ‘bonken’ in de openingsscène van Siegfried een “extraordinarily concise and strikingly vivid headache episode” verklankt. En zo zijn er meer scènes die symptomen van migraine vertonen.

Hieronder leggen de onderzoekers uit wat ze onderzochten en ontdekten:

Op de website van de British Medical Journal is een artikel van de onderzoekers te lezen.

Vorig artikel

Reisopera geeft meezingconcert in Enschede

Volgend artikel

'Entartete' muziek van Leo Kok herontdekt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. kersten
    22 december 2013 at 15:08

    Komplimente und Gratulatione, Herr Professor Doktor Kooimann!

  2. Loesje
    22 december 2013 at 19:27

    Zou die mevrouw in dat filmpje enig idee hebben hoeveel tijd er zit tuusen het moment dat Wagner de tekst “Zwangvolle Plage Müh’ ohne Zweck” schreef en het componeren van de bijbehorende muziek??