Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

‘Wagner benutte migraine bij componeren’

19 december 2013 2 reacties

Volgens Duitse onderzoekers is in de opera’s van Richard Wagner terug te horen dat de componist regelmatig door hoofdpijn geplaagd werd. Sterker nog, hij wendde zijn migraineaanvallen aan om zijn wereldberoemde muziek te creëeren.

Richard Wagner.

Richard Wagner.

Richard Wagner noemde zijn hoofdpijnaanvallen “de grootste plaag van zijn leven”. Hij leed er regelmatig onder, bijvoorbeeld tijdens het componeren van Siegfried, zo is bekend uit Wagners memoires.

Duitse onderzoekers namen de partituur van Siegfried onder de loep en bekeken of de typische symptomen van migraine terug te vinden zijn in Wagners muziek. Hun antwoord: jazeker.

In een artikel in het kerstnummer van de British Medical Journal beschrijven ze hoe bijvoorbeeld het steeds heftiger wordende ‘bonken’ in de openingsscène van Siegfried een “extraordinarily concise and strikingly vivid headache episode” verklankt. En zo zijn er meer scènes die symptomen van migraine vertonen.

Hieronder leggen de onderzoekers uit wat ze onderzochten en ontdekten:

Op de website van de British Medical Journal is een artikel van de onderzoekers te lezen.

door

2 reacties »

  • kersten zei:

    Komplimente und Gratulatione, Herr Professor Doktor Kooimann!

  • Loesje zei:

    Zou die mevrouw in dat filmpje enig idee hebben hoeveel tijd er zit tuusen het moment dat Wagner de tekst “Zwangvolle Plage Müh’ ohne Zweck” schreef en het componeren van de bijbehorende muziek??

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.