BuitenlandBuitenlands nieuwsNieuws

The Tempest, Upshaw winnen Grammy’s

De Metropolitan Opera-opname van The Tempest en sopraan Dawn Upshaw zijn zondag tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in de prijzen gevallen. The Tempest werd uitgeroepen tot beste operaopname van het jaar en het album Winter Morning Walks van Upshaw won in de categorie ‘Best Classical Vocal Solo’.

The Tempest van Thomas Adès (foto) is sinds de première in 2004 bezig aan een, voor moderne werken, ongewone reeks successen.
The Tempest van Thomas Adès (foto) is sinds de première in 2004 bezig aan een, voor moderne werken, ongewone reeks successen (foto: Brian Voce).

De Grammy Awards werden voor de 56e keer uitgereikt, dit keer in het Staples Centre in Los Angeles. In het genre ‘klassiek’ waren acht prijzen te vergeven.

In de categorie ‘Best Opera Recording’ ging de prijs naar de opname van Thomas Adès’ opera The Tempest, gemaakt bij de Metropolitan Opera in New York en uitgebracht door Deutsche Grammophon. Andere genomineerden waren onder meer The Rape of Lucretia, Artaserse en Der Ring des Nibelungen.

In de categorie ‘Best Classical Vocal Solo’ versloeg Dawn Upshaw met haar cd Winter Morning Walks de bekende solisten Joyce DiDonato (Drama Queens), Cecilia Bartoli (Mission), Christoph Prégardien (Winterreise) en Jonas Kaufmann (Wagner).

Het album van Upshaw viel ook in de prijzen in de categorie ‘Best Contemporary Classical Composition’, vanwege het lied ‘Winter Morning Walks’ van componiste Maria Schneider.

Een andere vocale winnaar was het Estonian Philharmonic Chamber Choir voor de opname van Pärts Adam’s Lament, uitgebracht bij ECM New Series. Die opname won de Grammy in de categorie ‘Best Choral Performance’.

Zie voor een overzicht van alle klassieke Grammy Awards de website van Grammy.

Vorig artikel

Deirdre Angenent zingt Vier letzte Lieder

Volgend artikel

Philippe Jordan zet Verdi's requiem op cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.