Home » Achtergrond, Buitenlands nieuws, Nieuws

Camarena schrijft geschiedenis bij de Met

New York28 april 2014 2 reacties

Tenor Javier Camarena schreef vrijdagavond geschiedenis bij de Metropolitan Opera in New York door als derde zanger in zeventig jaar tijd een ‘encore’ te zingen van een aria. In een voorstelling van La Cenerentola kreeg hij de zeldzame eer om zijn aria ‘Si, ritrovarla io giuro’ te herhalen.

Javier Camarena in La Cenerentola bij de Met (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Javier Camarena in La Cenerentola bij de Met (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Javier Camarena, een tenor uit Mexico, vervangt momenteel Juan Diego Flórez in een paar voorstellingen van Rossini’s La Cenerentola. Vrijdagavond werd het publiek zo wild enthousiast van zijn aria ‘Si, ritrovarla io giuro’ dat hij hem bij terugkeer op het toneel nog een keer mocht zingen.

Volgens een bericht van The Wall Street Journal hadden Camarena en dirigent Fabio Luisi vooraf de mogelijkheid van de ‘encore’ besproken, maar zouden ze die laten afhangen van de reactie van het publiek.

Het gebeurt niet vaak dat de Metropolitan Opera het toelaat dat een aria twee keer gezongen wordt. In de jaren twintig van de vorige eeuw was het zelfs verboden, maar sinds Peter Gelb in 2006 aantrad als directeur zijn de regels soepeler. Toch was Camarena slechts de derde zanger in zeventig jaar tijd die een ‘encore’ op zijn naam schreef.

De twee voorgangers van Camarena waren ook tenoren: Luciano Pavarotti herhaalde in 1994 een aria in Tosca en Juan Diego Flórez herhaalde aria’s in zowel La fille du régiment (2008) en L’elisir d’amore (2012).

Flórez neemt overigens binnenkort de rol van Camarena over in La Cenerentola en zal op 10 mei in bioscopen in de hele wereld te zien zijn als de productie wordt vertoond in de Live in HD-serie.

Hieronder een kort fragment van ‘Si, ritrovarla io giuro’, op 18 april opgenomen bij de Metropolitan Opera.

door

2 reacties »

 • chris horsmeier zei:

  wat is dit toch zonde dat de heren van de opera zo hebben zitten slapen.Javier Camarena had al contract moeten hebben hier bij de opera.
  ook de Matineee laat behoorlijk van stek gaan.
  Doe Uw best voor de komende jaren..

  Zonde toch Zonde.

 • Corné zei:

  Zonde…

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.