Buitenlands nieuwsNieuws

Domingo debuteert als bariton in Berlijn

Aanstaande zaterdag (24/10) zal Plácido Domingo debuteren als bariton in Simon Boccanegra bij de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn. „Maar ik heb me nog niet voorgenomen bariton te worden.”

(Foto: Sheila Rock.)
(Foto: Sheila Rock.)

Domingo zal dit seizoen diverse malen in Simon Boccanegra te zien zijn. Na Berlijn zingt hij de rol ook in New York, Zürich, Milaan, Londen en Madrid. “Maar ik treed ook nog vaak op als tenor in de toekomst, dus ik heb me nog niet voorgenomen bariton te worden”, zei Domingo tegen B.Z.

De Staatsoper Unter den Linden is het operahuis met de primeur: daar zal de beroemde tenor zaterdag 24 oktober de baritonpartij voor het eerst opvoeren. Domingo zingt de rol daarna nog vijf keer in oktober en november en keert in maart 2010 terug naar Berlijn voor twee voorstellingen van de Verdi-productie.

Domingo vertelde B.Z. dat hij lang heeft nagedacht over een debuut als bariton. „Ik was er eerst bang voor en dacht dat het misschien de laatste partij zou zijn die ik zou zingen. Maar dat is niet zo.”

Een belangrijke reden waarom Domingo uiteindelijk besloot de rol op zich te nemen, was zijn ervaring met Wagner-rollen. „De rol van Siegmund heeft bijvoorbeeld niet zulke hoge noten. Daar zitten veel baritongedeelten in. Dat heeft mijn beslissing zeker beïnvloed.”

De productie van Simon Boccanegra is een coproductie met de Scala uit Milaan. De enscenering (van Federico Tiezzi) is traditioneel, op aanraden van Domingo.

In de cast zitten zangers als Anja Harteros, Fabio Sartori en Kwanchul Youn. Daniel Barenboim zal de productie muzikaal leiden. De dirigent tegen B.Z.: „Als Plácido hier nog meer tenor- of baritonrollen wil zingen, is hij hartelijk welkom. Als hij als bas komt ook.”

Vorig artikel

Filmpje: Villazóns stem is weer terug

Volgend artikel

Solistenkwintet zingt Italiaans in Vondelkerk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Tristan
    28 oktober 2009 at 07:12

    Wel ik ben zowat hetzelfde meegemaakt : als jonge kerel begonnen als bariton (figaro Mozart ed.) daarna kleinere rollen in Parsifal en Tristan en jaren later tenor geworden, maar ook in de schemerzone tussen zware tenor en lichte bariton, ’t zal de natuur zijn en de evolutie

  2. Victor Baarn
    5 januari 2011 at 14:21

    Heb via youtube een en ander beluisterd. Allereerst valt me op dat Domingo nog steeds goed bij stem is. Verwachtte echter dat hij een stuk donker zou klinken (en daarom ook bariton rol is gaan zingen) dat is niet het geval, hij klinkt nog steeds als een tenor. En dat is waar bij mij het probleem zit, zeker als je stemmen als Milnes of Cappuccilli nog in gehoor hebt zitten. Muzikaal is het allemaal verantwoord, alleen zijn we opeens de bariton kwijt.