Nieuws

Cilia Hogerzeil benoemd tot Ridder

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen is regisseur Cilia Hogerzeil benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding voor haar werk als artistiek directeur van Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht en voor haar vele andere activiteiten op het gebied van kunst, liturgie en maatschappij.

Cilia Hogerzeil aan het werk als regisseur. (still uit video van Muziektheater Hollands Diep)

Een dag na de ceremonie is de verbazing over de onderscheiding nog maar nauwelijks geluwd. Cilia Hogerzeil was volkomen verrast toen zij de dag voor Koningsdag in de Dordtse schouwburg Kunstmin zelf tot de gedecoreerden bleek te behoren. Ze vertelt: “Het is de aanvragers van de onderscheiding gelukt het voor mij tot het allerlaatste moment geheim te houden. Ik was in Kunstmin zonder enige argwaan, omdat ik in het aanbevelingscomité zat voor Jan Stroeve, de oprichter van het Dordts Dans Theater, die voor Muziektheater Hollands Diep choreografieën heeft gemaakt.”

“De verwarring was compleet toen iemand zei: ‘Je krijgt een lintje’, terwijl ik aanwezig dacht te zijn bij de uitreiking aan Jan. Er waren twee complotten, want hij was met het omgekeerde verhaal naar de schouwburg gelokt. Ik was verbijsterd!”

In de aanbevelingsbrieven wordt gememoreerd wat Cilia Hogerzeil al vele decennia lang betekent op het gebied van theologie, drama en onderwijs. Ook haar lidmaatschap van de initiatiefgroep Bachfestival te Dordrecht wordt genoemd. Dat festival is inmiddels een vaste waarde in de stad aan de Merwede en de Maas. “In de aanbevelingsbrieven, die ik inmiddels heb kunnen lezen, ligt het accent op mijn werk voor Muziektheater Hollands Diep, als artistiek directeur en regisseur.”

Een citaat uit één van de brieven: “Haar werk is maatschappelijk betrokken, maar heeft altijd een zeer persoonlijke invalshoek. Ouders, kinderen, opvoeding en meer algemeen de ‘condition humaine’ zijn onderliggende thema’s in voorstellingen als de Tranen van Bach, de Stilte van Saar en Lege Wieg / Bos Besik. In die laatste productie troffen twee werelden elkaar die maar zelden verbinding maken, die van het muziektheater en de lokale Turkse gemeenschap in Dordrecht.”

In oktober 2017 nam Cilia Hogerzeil officieel afscheid van Muziektheater Hollands Diep. Ze werd als artistiek leider opgevolgd door David Prins. Met pensioen gaat de regisseur echter nog niet. Ze werkt alweer aan enkele projecten mee, onder meer voor Hollands Diep.

Hieronder de trailer van Klaagliedjes, een voorstelling die Cilia Hogerzeil regisseerde op teksten van Judith Herzberg en muziek van Boudewijn Tarenskeen.

Vorig artikel

Bachvereniging brengt fenomenale Dido

Volgend artikel

Opera in de media: week 18 van 2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.