Binnenkort

Opera in de media: week 18 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (28 april – 4 mei 2018) aandacht voor onder meer de koninklijke Britten-opera Gloriana, de Beggars Opera in Parijs en masterclasses van Joyce DiDonato.

Video

Beggars in Parijs
Le Théâtre des Bouffes du Nord in Parijs brengt met hulp van regisseur Robert Carsen en dirigent William Christie The Beggar’s Opera van John Gay uit 1728. Het ensemble Les Arts Florissants begeleidt Robert Burt, Beverley Klein en Kate Batter in de hoofdrollen. De livestream wordt op vrijdagavond uitgezonden door Culturebox.
Culturebox: vrijdag 27 april om 20.30 u.

Sopraan Anja Harteros. (© Marco Borggreve)

Otto Schenks Chénier
Andrea Chénier van Umberto Giordano is als livestream te beleven op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper. Dirigent is Marco Armiliato, de regie deed Otto Schenk. Als solisten ziet u onder anderen Jonas Kaufmann, Roberto Frontali en Anja Harteros.
Staatsoper Live: zondag 29 april om 17.00 u.

Miranda van Kralingen bij Witteman
In Podium Witteman wordt aandacht besteed aan de componist Puccini, over wie een YouTube-serie is gemaakt: Roadtrip la Bohème. Cellist Leonard Besseling en journalist Nina Schuttert reisden in een camper naar Italië om de bijzondere plekken uit het leven van operacomponist Giacomo Puccini te bezoeken. Van deze reis maakte documentairemaker Gijs Besseling, Leonards broer, een YouTube-serie: Roadtrip la Bohème. In Podium Witteman is een voorproefje te zien met live-muziek door sopraan Jeannette van Schaik en tenor Adriano Graziani begeleid door Club Classique.

Meteen na de uitzending op NPO 2 is er Podium Witteman Extra. Op het digitale kanaal NPO 2 Extra – voorheen Cultura – gaat Emma van der Schalie op bezoek bij zangeres Miranda van Kralingen, die een masterclass geeft aan de Russische sopraan Varvara Tishina.
NPO 2: zondag 29 april om 18.05 u.

Salome van DNO
De Salome die De Nationale Opera in juni vorig jaar bracht, in een regie van Ivo van Hove, is te zien op Mezzo. De begeleiding werd verzorgd door het Koninklijk Concertgebouworkest onder Daniele Gatti, in de cast zongen onder anderen Lance Ryan (Herodes), Doris Soffel (Herodias), Malin Byström (Salome) en Evgeny Nikitin.
Mezzo: maandag 30 april om 12.30 u.

Audio

Opera Live op vrijdag
De opname van Benjamin Brittens Gloriana op 14 april in het Teatro Real is vanavond (vrijdag) te horen in NTR Opera Live. De opera werd in opdracht van de Arts Council of Great Britain gecomponeerd voor de kroning van koningin Elizabeth II. De première was op 8 juni 1953 voor de koningin, die nog altijd op de troon zit. Het koor en orkest van het Teatro Real worden gedirigeerd door Ivor Bolton. Bij de solisten hoort u Anna Caterina Antonacci, Paula Murrihy, Duncan Rock en Sophie Bevan.
NPO Radio 4: vrijdag 27 april om 20.00 u.

Matinee met première
De NTR ZaterdagMatinee brengt na 295 jaar de Nederlandse première van de feestcantate La concordia de’ pianeti van Antonio Caldara. Uit Basel komt daarvoor het ensemble La Cetra met het Vokalensemble Basel. In de belangrijkste rollen zingen Delphine Galou, Verónica Cangemi en David Hansen.
NPO Radio 4: zaterdag 28 april om 14.00 u.

Joyce DiDonato in Cendrillon. (© Ken Howard / Met Opera)

Cendrillon in New York
De BBC-radio brengt vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera een uitvoering van Cendrillon van Jules Massenet. Joyce DiDonato en Alice Coote zingen de hoofdrollen. Het koor en orkest van de Met staan onder leiding van Bertrand de Billy.
BBC Radio 3: zaterdag 28 april om 19.30 u.

Vocaal in Vrijdagconcert op zaterdag
Het AVROTROS Vrijdagconcert is voor eenmaal pas op zaterdag te horen. In TivoliVredenburg speelt het Radio Filharmonisch Orkest zingt het Groot Omroepkoor het Te Deum van Antonín Dvorák en de eerste symfonie van Aleksandr Skrjabin. Onder de solisten Olesya Golovneva en Markus Butter. Een deel van dit concert wordt herhaald in het Zondagochtendconcert.
NPO Radio 4: zaterdag 28 april om 20.00 u.

Finale Classical Talent
In het Zondagmiddagconcert vindt de finale van het Dutch Classical Talent-traject plaats. Vier finalisten hebben opgetreden in het land en op Radio 4. Vandaag wordt bekend wie gewonnen heeft in de publieksstemming. Het vocale aandeel in het deelnemersveld komt van het duo van bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien.
NPO Radio 4: zondag 29 april om 14.00 u.

Nieuwe muziek
Het Avondconcert belooft “muziek die u nog nooit heeft gehoord”. De ensembles Calefax en Neue Vocalsolisten Stuttgart werken samen op het podium van De Doelen in een concert met werk van onder anderen Fabio Nieder, José María Sánchez en Steffen Krebber.
NPO Radio 4: zondag 29 april om 20.00 u.

Christianne Stotijn. (© Marco Borggreve)

Sinfonietta en Stotijn
Een bijzondere combinatie van werken door zeer uiteenlopende componisten staat op het programma bij Amsterdam Sinfonietta en mezzosopraan Christianne Stotijn. U hoort muziek van Korngold, Brahms, Woolrich en anderen.
NPO Radio 4: woensdag 2 mei om 20.00 u.

Oberon in München
Bariton Johannes Kammler, onlangs nog in Nederland met een liedprogramma, zingt één van de rollen in Oberon van Weber. Hij deelt het podium met onder anderen tenor Julian Prégardien in de titelrol en Annette Dasch. Voor het orkest van de Bayerische Staatsoper staat Ivor Bolton.
BBC Radio 3: donderdag 3 mei om 15.00 u.

Weektip

Master Joyce
Medici.tv heeft de masterclasses die Joyce DiDonato vorige week in New York gaf opgenomen. Na het aanmaken van een gratis account kunt u de video’s van de sessies in Carnegie Hall terugkijken. De Amerikaanse mezzosopraan coacht jonge talenten in zangtechniek en voordracht.
Medici.tv: on demand.

Vorig artikel

Cilia Hogerzeil benoemd tot Ridder

Volgend artikel

DNO herneemt kameropera Jake Heggie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.