Nieuws

HF begint crowdfunding voor helikopterkwartet

Het Holland Festival, De Nationale Opera en het Koninklijk Conservatorium zijn een crowdfundingsactie begonnen om de uitvoering van Stockhausens ‘Helikopter-Streichquartett’ in de productie aus LICHT te bekostigen. Het geld wordt gebruikt voor een Helikoptertestdag in Amsterdam op 7 mei.

aus LICHT bevat een selectie uit de zeven delen van de immense cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. In totaal gaat het om tien uur livemuziek en vijf uur elektronische muziek. Meer dan zeshonderd mensen werken mee aan de productie. Op 31 mei vindt de première plaats in de Gashouder in Amsterdam.

Eén van de beroemdste maar ook meest ingewikkelde stukken uit LICHT is het ‘Helikopter-Streichquartett’, waarin vier helikopters en vier strijkkwartetmusici fungeren. De compositie kan maar één keer in zijn geheel gerepeteerd worden, tijdens de Helikoptertestdag in Amsterdam op 7 mei. Om die repetitie mogelijk te maken, wil de organisatie via het platform Voordekunst 30.000 euro ophalen.

Donateurs worden op verschillende manieren bedankt, waaronder door middel van een bezoek aan de testdag, waarop de leden van het Pelargos Quartet elk in een eigen helikopter zullen stappen om het kwartet te oefenen.

Navraag van Place de l’Opera leert dat de uitvoering van het helikopterkwartet tijdens het Holland Festival niet staat of valt bij het slagen van de crowdfundingsactie. Het spectaculaire werk zal hoe dan ook opgenomen worden in de drie uitvoeringen van aus LICHT tussen 31 mei en 10 juni.

Vorig artikel

Vox Luminis op tournee met Johannes Passion

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Lisette, Elly en Floris

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.