Nieuws

Lorenzo Viotti wordt chef DNO en NedPhO

De 29-jarige Lorenzo Viotti volgt Marc Albrecht op als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Albrecht neemt aan het einde van komend seizoen afscheid, Viotti begint in seizoen 2021/2022 aan zijn functie.

Lorenzo Viotti zwaait vanaf seizoen 2021/2022 de scepter bij De Nationale Opera. (© Desiré van den Berg)

De Zwitsers-Franse Lorenzo Viotti studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens bekwaamde hij zich in het dirigeren in Wenen en Weimar. Hij is de zoon van wijlen Marcello Viotti, ook een dirigent, die in 1996 en 1999 het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) leidde.

Viotti won de afgelopen jaren prijzen als de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele (2015) en de International Opera Award voor beste nieuwkomer (2017). Hij heeft een flinke naam opgebouwd als operadirigent met producties bij onder meer de Oper Frankfurt, het Opernhaus Zürich, de Staatsoper Hamburg en (op dit moment) de Opéra national de Paris. Komende tijd maakt hij zijn opwachting bij de Metropolitan Opera en het Teatro alla Scala.

Vorig jaar debuteerde Viotti bij het NedPhO in een uitvoering van Stravinsky’s Petroesjka in het Concertgebouw. “Hij is een inspirerend dirigent die zich al vroeg heeft weten te kwalificeren voor de meest prominente concertpodia en operahuizen”, zegt Rob Streevelaar, algemeen directeur van het NedPhO. “Gezien de grote internationale belangstelling voor Lorenzo zijn we bevoorrecht met zijn keuze voor een verbintenis met het NedPhO en DNO voor de volgende stap in zijn carrière.”

Sophie de Lint, directeur van DNO, omschrijft Viotti als de “ideale muzikale partner” voor haar operahuis. “Toen ik Lorenzo Viotti voor het eerst een symfonisch concert zag leiden, was ik onmiddellijk onder de indruk van de speciale band en chemie die hij met de muzikanten deelde, waardoor er unieke muziek ontstond.”

Viotti zal in zijn eerste seizoen als chef opera’s van Verdi en Puccini dirigeren. In de periode daarna komen ook titels uit onder meer het Duitse romantische repertoire voorbij.

Vorig artikel

Seizoen Opéra Royal de Wallonie 2019/2020

Volgend artikel

Butterfly aangrijpend in gestileerde schoonheid

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.