Nieuws

Salzburger Festspiele presenteert programma

Twee opera’s, verschillende recitals en concerten door bekende vocalisten, optredens van gerenommeerde dirigenten en een jeugdtheatervoorstelling met Nederlandse inbreng leiden in het aangepaste programma van de Salzburger Festspiele tot een kleiner maar volwaardig topfestival. Het vindt dit jaar tijdens de hele maand augustus plaats.

De Festspiele opent in de Felsenreitschule, waar Elektra van Richard Strauss te zien zal zijn. (© Salzburger Festspiele / Andreas Kolarik)

‘Het was vanuit een mengeling van hopen, dromen en misschien wel intuïtie dat we zo lang gewacht hebben met het besluit om door te gaan’, zei intendant Markus Hinterhäuser dinsdag bij de bekendmaking van het programma. ‘Uiteindelijk blijkt een samenkomst van mensen toch mogelijk, en dat is precies waar het om gaat bij de Festspiele. Het zal een andere Festspiele worden, met minder evenementen, met een veel kleiner aanbod aan toegangskaarten en dus met minder toeschouwers. En het wordt een Festspiele die aan elke voorwaarde van veiligheid voor de bezoekers kan voldoen’, aldus de intendant.

Het geplande festival is zo ongeveer gehalveerd. Er zijn minder locaties en iedereen die meewerkt als zanger, musicus of festivalmedewerker wordt ingedeeld in een groep met kleurcode, waaraan een veiligheidsprotocol is verbonden. Elke artiest zal de resultaten van een recente coronatest moeten overleggen als hij of zij aankomt en iedereen zal zo veel mogelijk een gezichtsmasker dragen. Dat geldt ook voor de bezoekers, die hun mondkapje af mogen doen tijdens de voorstelling, zo luiden de regels van het Präventionskonzept.

Programma

Asmik Grigorian, een regelmatige gast in Salzburg, is deze zomer te bewonderen als Chrysothemis.. (© Rokas Baltakys)

De openingsvoorstelling dit jaar is Elektra van Richard Strauss, in een nieuwe enscenering van Krzysztof Warlikowski. De Wiener Philharmoniker wordt geleid door Franz Welser-Möst. In de hoofdrollen zingen Tanja Ariane Baumgartner (Klytämnestra), Aušrine Stundyte (Elektra) en Asmik Grigorian (Chrysothemis). In één van de kleinere rollen, die van Die Schleppträgerin, is Verity Wingate gecast. Zij is lid van De Nationale Opera Studio in Amsterdam. Elektra is vanaf 1 augustus zesmaal te zien in de Felsenreitschule.

Elsa Dreisig (Fiordiligi) en Marianne Crebassa (Dorabella) spelen de twee zussen in Mozarts Così fan tutte. Hun verloofden worden gezongen door Andrè Schuen (Guglielmo) en Bogdan Volkov (Ferrando). De andere twee rollen zijn voor Lea Desandre (Despina) en Johannes Martin Kränzle (Don Alfonso). De opera van Mozart wordt van 2 tot en met 18 augustus opgevoerd in het Großes Festspielhaus. Het artistiek duo bestaat uit dirigent Joana Mallwitz voor de Wiener Philharmoniker en regisseur Christof Loy. De jonge Nederlander Niels Nuijten is dramaturg voor deze productie.

Concerten

Er zijn in augustus meer dan vijftig concerten in Salzburg. Het ‘huisorkest’ is de Wiener Philharmoniker, dat de twee opera’s zal begeleiden en zal concerteren met op de bok Andris Nelsons, Riccardo Muti, Christian Thielemann en Gustavo Dudamel. Er zal veel Beethoven klinken, onder meer in acht recitals door pianist Igor levit.

Onder de titel Canto Lirico treden bekende namen op uit de wereld van opera en lied. Solist in die serie is onder anderen Sonya Yoncheva, die oude muziek zingt bij de Cappella Mediterranea van Leonardo García Alarcón. Werk van Händel en zijn tijdgenoten wordt vertolkt door Cecilia Bartoli en het duo Anna Netrebko met Yusif Eyvazov zingt een programma met fragmenten uit opera’s van Tsjaikovski, zoals Pique Dame, Jevgeni Onjegin en Iolanta. Tenor Juan Diego Flórez zal, begeleid door pianist Vincenzo Scalera, werk zingen van Bellini, Verdi en Puccini. Er zijn twee liedrecitals, door Matthias Goerne en Benjamin Bernheim.

Jeugdtheater

Sybrand van der Werf regisseert 1000 Kraniche, een voorstelling voor bezoekers vanaf 10 jaar.’ (© Lennart Monaster)

De Nederlandse regisseur Sybrand van der Werf zag tot zijn opluchting dat de productie die hij dit jaar in Salzburg zal maken, 1000 Kraniche, niet sneuvelde in de aangepaste programmering. De organisatie kwam Sybrand van der Werf op het spoor toen hij te gast was op een conferentie over jeugdtheater van de Komische Oper in Berlijn. Oorspronkelijk was de kelder van het Salzburg Museum aangewezen als locatie, dat wordt nu de aula van de universiteit. Het is de plek waar Mozart zijn eerste opera’s moet hebben gehoord.

1000 Kraniche (Duizend kraanvogels) is muziektheater voor bezoekers vanaf 10 jaar. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van Sadako Sasaki. In Japan wordt gedacht dat de goden een wens vervullen als je duizend kraanvogels van papier vouwt. Door de atoombom op Japan in 1945 lijdt het jonge meisje Sadako Sasaki aan leukemie. Ze gaat kraanvogels vouwen in de hoop dat ze genezen zal worden. Het stuk vormt, aan de hand van brieven, documenten en getuigenissen, een pleidooi voor hoop en vrede. De regie en het decorontwerp zijn van Sybrand van der Werf, de voorstelling is vanaf 2 augustus vijfmaal te zien.

Het complete programma is te vinden op de website van de Salzburger Festspiele. Kaarthouders van de oorspronkelijke programmering hebben de eerste rechten op tickets voor het herziene programma. Vanaf 13 juli kunnen nieuwe kaartkopers een poging wagen.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Iestyn, Sonya en Francis

Volgend artikel

Viotti werpt zich op talen leren in coronatijd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.