Nieuws

Ritratto vervangt Innocence bij DNO

De Nationale Opera (DNO) heeft zijn herziene programmering tot het einde van het jaar vastgelegd. De in maart geannuleerde productie van Ritratto komt in de plaats van Kaija Saariaho’s nieuwe opera Innocence. Van componist Leonard Evers zijn maar liefst twee kindervoorstellingen te zien.

Scène uit Ritratto. De opera van Willem Jeths is toch nog live in het theater te zien. (© Ruth Walz)

Het nieuwe seizoen opent op 5 september met de al eerder aangekondigde voorstelling FAUST [working title], geregisseerd door Lisenka Heijboer Castañon en gedirigeerd door Manoj Kamps, met Olga Busuioc, Polly Leech en Martin Mkhize als solisten. Faust is een alternatief voor de geannuleerde openingsproductie van Boito’s Mefistofele.

Na Mefistofele zou DNO de Nederlandse première van Innocence brengen, een nieuwe opera van Kaija Saariaho, die deze zomer in Aix-en-Provence in wereldpremière had moeten gaan. Omdat de wereldpremière werd afgelast, kon ook de Amsterdamse speelreeks niet plaatsvinden. Als alternatief zet DNO alsnog Ritratto op zijn programma. Deze opera van Willem Jeths was oorspronkelijk in maart geprogrammeerd, maar een paar dagen voor de wereldpremière moesten alle theaters sluiten. Ritratto beleefde op 21 maart wel een virtuele wereldpremière (met een opname van de generale repetitie).

Op 7 oktober vindt de officiële première van Ritratto plaats, met daarna nog vijf voorstellingen. Geoffrey Paterson dirigeert, Marcel Sijm regisseert. In de cast voornamelijk leden van De Nationale Opera Studio, zoals Verity Wingate, Polly Leech, Markin Mkhize, Lucas van Lierop en Frederik Bergman.

Van 10 tot en met 18 oktober herneemt DNO Kriebel, een muziektheatervoorstelling voor de allerkleinste bezoekers (2+). Het werk van componist Leonard Evers en regisseur Caecilia Thunnissen wordt uitgevoerd door Tiemo Wang (zang en viool), Vitaly Medvedev (slagwerk en dans) en Sarah Reynolds (dans en stem).

Ook van de hand van Leonard Evers is Goud!, ‘aanstekelijk muziektheater voor kinderen vanaf 4 jaar’. Evers en librettist Flora Verbrugge creëerden Goud! in 2012 voor Theater Sonnevanck, waarna de jeugdopera in meerdere landen in Europa werd uitgevoerd. Bij DNO krijgt de opera een nieuwe enscenering door regisseur Kenza Karin Koutchoukali. Goud! was oorspronkelijk in 2021 gepland, maar is naar voren geschoven, met voorstellingen van 24 oktober tot en met 8 november.

De oorspronkelijke producties van Le nozze di Figaro (7 t/m 26 november) en Aida (3 t/m 28 december) blijven gewoon op het programma staan, maar gaan pas op een later moment in de verkoop.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Fotoreportage: Aylin Sezer in The Other

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Fritz, Brett en Sarah

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.