Nieuws

Tien Amsterdamse zalen krijgen ontheffing

Tien culturele instellingen in Amsterdam hebben een ontheffing gekregen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. Daaronder De Nationale Opera (DNO), het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Voor DNO betekent dit dat de première van Ritratto op 7 oktober kan doorgaan.

Het Koninklijk Concertgebouw verzoekt bezoekers vanaf nu een mondkapje te dragen. In het Muziekgebouw aan ’t IJ is het al verplicht. (© Hans Roggen)

Maandag kondigde de regering af dat onder meer theaters en schouwburgen hun capaciteit weer moeten inperken tot maximaal dertig bezoekers. Tegelijk gaf de regering ruimte om instellingen van groot cultureel belang een ontheffing te geven. De gemeente Amsterdam wilde daar op dinsdag nog niet aan, maar heeft op woensdag tien instellingen alsnog een ontheffing verleend.

DNO bericht op zijn website dat het door de ontheffing maximaal 250 bezoekers kan toelaten en dat het ervan uitgaat dat de geplande première van Ritratto op 7 oktober plaatsvindt. Ritratto is een nieuwe opera van Willem Jeths, die aan het begin van de coronacrisis alleen virtueel in wereldpremière kon gaan.

De bovengrens van 250 toeschouwers is niettemin strenger dan de limiet die DNO voor maandag hanteerde (ongeveer 350 toeschouwers). Het Amsterdamse operahuis gaat op zoek naar oplossingen voor voorstellingen waar al meer dan 250 kaarten voor verkocht waren. Het Concertgebouw zit met hetzelfde dilemma en neemt contact met kaartkopers op.

In aanvulling op de begrensde zaalcapaciteit vraagt DNO bezoekers ‘nadrukkelijk’ om een mondkapje op te doen, tot het moment dat men in de zaal heeft plaatsgenomen. Het Concertgebouw doet hetzelfde verzoek. In het Muziekgebouw aan ’t IJ is het dragen van een mondkapje vanaf nu verplicht.

Vorig artikel

Aat Klompenhouwer overleden

Volgend artikel

DNO kort Le nozze di Figaro in

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.