Nieuws

Cité de l’Opera: Mario, Franz en Kyle

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 282.

De winter door met Joyce en Yannick
Afgelopen zondag werd de geboortedag van Franz Schubert herdacht. Hij werd op 31 januari 1797 in Wenen geboren. Wat zou de nu 224 jaar oude Schubert gevonden hebben van een uitvoering van zijn Winterreise door mezzo Joyce DiDonato en Yannick Nézet-Séguin? Laat u verrassen met een paar seconden ‘Gute Nacht’.

Zondag feestdag
Ook Mario Lanza zou jarig zijn afgelopen zondag, net als Philip Glass, die alive and kicking is. Hij werd 84.

De Neubauers
Met dank aan de Neubauer Family Foundation – die ook de Live in HD-evenementen van de Metropolitan Opera in New York financiert – brengt tenor Stephen Costello een ode aan Mario Lanza.

Kyle auf Deutsch
Kyle Ketelsen, die in Amsterdam met een indrukwekkende (maar niet echte) sleeve-tatoeage op de bühne stond in The Rake’s Progress, werkt in München aan Der Freischütz.

Gedoe aan de grens
‘The colour of your passport is of little relevance when it limits your horizons so severely’, concludeert Aliyeh Cornish in een artikel over de gevolgen van Brexit voor musici op tournee.

Post-Brexit
Er loopt een campagne voor minder bureaucratie en meer vrijheid voor artiesten. Sir Elton John steunt het initiatief.

Zucht…
Alexander Neef, de directeur van de Opéra national de Paris, moet alweer een aantal plannen schrappen. Binnenkort hoopt het huis plannen te publiceren voor de periode van februari tot juli.

Delight
Corona kan veel, maar het bestrijden van de Valentijn-kitsch lukt zelfs het virus niet.

Enrique in Chicago
Op 6 mei dirigeert hij bij De Nationale Opera de première van Anna Bolena. Dat is althans het plan. Op 21 februari leidt Enrique Mazzola een uitvoering van de jonge talenten van de Lyric Opera van Chicago.

De toptien van Franz
Voor Schuberts geboortedag maakte Bachtrack een playlist. Geen gezellige bende, waarschuwt samensteller Mark Pullinger. De opnamen zijn gemaakt door onder anderen Dame Janet Baker en Ian Bostridge.

Boek over opera
Uitgever Oxford University Press beveelt het nieuwe boek van Alexandra Wilson aan: ‘This cultural history offers a fresh reading of a familiar work.’ Dat werk is Puccini’s opera La bohème.

Stefan praat en zingt
Clare College-alumnus Stefan Kennedy werkt mee aan de Clare Music Monday of 2021. Hij presenteert een opname van ‘Comfort ye’ en ‘Every valley’ uit de Messiah. Kennedy woont al een paar jaar in Nederland.

Zwarte historie
Februari is begonnen, traditioneel is dat Black History Month. De Met Opera Guild maakte een podcast.

Nog even
In Oostenrijk openen over een week de musea weer hun deuren. En de kappers.

Vorig artikel

Astori brengt Piazzolla in het Nederlands

Volgend artikel

Ching-Lien Wu neemt afscheid van DNO-koor

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.