Nieuws

Cité de l’Opera: Pretty, Carel en Sam

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 297.

Canada vernieuwt
De Canadian Opera Company denkt na over vernieuwing. In deze podcast vertellen Yuval Sharon en Debi Wong over hun experimentele en onorthodoxe aanpak van het genre opera.

Glyndebourne gaat weer streamen
Het Britse festival biedt ook het publiek dat niet afreist naar Lewes in East Sussex opera.

Reine Tor Jonas
Nog tot half juli staat de opname online van de Parsifal-productie van de Wiener Staatsoper. Jonas Kaufmann zong de titelrol, naast Ludovic Tézier en Elīna Garanča.

Jonas op weg naar zijn werk
De aankomst van Jonas Kaufmann bij de Bayerische Staatsoper is een evenement dat de zanger zelf graag liet vastleggen.

Afwachten
In de Parijse Salle Favart staat voor begin juni L’Orfeo gepland. Vanwege de avondklok, die nog geldt in Parijs, zijn de voorstellingen vervroegd. De vraag is of de voorstellingen met of zonder publiek kunnen plaatsvinden.

Zuidelijk elixer
Bij Opera Zuid werken ze hard aan de voorbereiding van de livestream van L’elisir d’amore op zondag 23 mei. Sam Carl, die de wonderdokter Dulcamara zingt, komt uitgebreid aan het woord in een reportage op Place de l’Opera.

De Voorstellingsregisseur
De Munt brengt deze week online een korte opera van Mozart. Onder anderen sopraan Lenneke Ruiten werkte mee aan de productie.

Prikkende zanger
Een Pfizer, Jansen of Astra Zeneca halen? In Engeland kan het dan gebeuren dat je door tenor Nicky Spence wordt gevaccineerd.

Claron met Eva
Op de roman van Carry van Bruggen is Eva gebaseerd, een gesproken opera en muzikaal luisterboek ineen. In een productie van operaregisseur Sjaron Minailo in samenwerking met schrijfster Gaea Schoeters en componiste Annelies Van Parys werd een serie podcasts gemaakt. In het nieuwste deel is sopraan Claron McFadden te horen.

Post-Covid-Clemenza
Het Royal Opera House in Londen heropent deze week voor publieksvoorstellingen. Richard Jones heeft de eer de eerste voorstelling te regisseren: La clemenza di Tito. De cast wisselt. Gisteravond zongen onder anderen Edgaras Montvidas en Nicole Chevalier.

La Rentrée
Ook in Parijs gaat het weer open. Benjamin Bernheim en Pretty Yende zingen woensdag en donderdag voor een echt publiek werk van Donizetti, Verdi en Massenet.

Unfair practice
Bandoneonist Carel Kraayenhof maakte – overigens samen met het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Ed Spanjaard – muziekgeschiedenis bij het huwelijk van het vorstenpaar. Hij werd er beroemd van, maar had toch gewoon netjes betaald moeten worden.

Bureaucratie
Sopraan Carolyn Sampson deelt het papierwerk dat sinds Brexit nodig is voor buitenlandse werkreizen.

Vorig artikel

Een dag in Maastricht met dottore Dulcamara

Volgend artikel

L'elisir d'amore, een coming of age opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.