Nieuws

‘Van Popster tot Operaster’ ook in Nederland

De Britse tv-show ‘Popstar to Operastar’ krijgt een Nederlandse versie, met de titel ‘Van Popster tot Operaster’. Het gaat om eenmalige uitzending van de NCRV op zaterdag 28 augustus. Artiesten als Lange Frans, Nikki en Loïs Lane zullen hun operakwaliteiten laten horen.

Ernst Daniël Smid (foto: www.ernstdanielsmid.nl).

Het format voor ‘Van Popster tot Operaster’ komt van een populaire show van ITV. In dat programma werden diverse Britse popartiesten in enkele maanden ingeleid in de kunst van de klassieke zang, onder begeleiding van onder andere Rolando Villazón. Een jury liet telkens één van de deelnemers afvallen, tot Darius Campbell als winnaar overbleef.

De NCRV wil eenzelfde soort competitie laten plaatsvinden, maar dan op één avond. Zes bekende Nederlandse artiesten – waaronder in elk geval Lange Frans, Nikki, Jenny Arean en Loïs Lane – zullen een stuk uit het operarepertoire ten gehore brengen. Een jury van operakenners en professionals uit de klassieke muziek kiest aan het einde een winnaar.

De zangers worden in de weken voorafgaand aan de uitzending klaargestoomd door een zangcoach, waarna een klassiek orkest ze tijdens het slotconcert zal begeleiden. Die finaleavond, die in de Stadsschouwburg Amsterdam plaatsvindt, wordt gepresenteerd Ernst Daniël Smid.

‘Van Popster tot Operaster’ staat in het teken van het werk van Oxfam-Novib. Presentator Smid brengt speciaal daarvoor samen met zijn dochter Coosje een bezoek aan Niger, om de nood van de bevolking te zien. Coosje zal een nieuwe song schrijven op basis van dat bezoek en dat tijdens de uitzending laten horen.

De TROS en Eyeworks overwegen al langere tijd om een tv-show ‘Van Popster tot Operaster’ op te zetten. Dat plan is nog niet van de baan, liet de omroep deze week aan Broadcast Magazine weten. De omroep gaf toestemming voor het NCRV-programma vanwege het goede doel dat centraal staat tijdens de avond.

‘Van Popster tot Operaster’ is op zaterdag 28 augustus te zien op Nederland 1. Het begint om 20.30 uur. Het is mogelijk om gratis bij de opname aanwezig te zijn, op dinsdagavond 24 augustus. Zie voor meer informatie de website van de NCRV.

Vorig artikel

Youtube-portret: Antonino Siragusa

Volgend artikel

Weinigzeggende ‘serenata a tre’ van Händel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.