Home » Nieuws

Mini-opera bij De Wereld Draait Door

24 september 2010 Geen reacties

Het begon met een column van Chazia Mourali in Odeon, het magazine van De Nederlandse Opera, en het zou zomaar een unieke traditie kunnen worden: actuele opera op tv. De Wereld Draait Door waagde zich er woensdag aan. Met succes.

In haar column riep Mourali componisten op om het door haar zelf bedachte genre van de ‘actualistische opera’ te gaan exploreren. Dat bracht de redactie van De Wereld Draait Door op het idee een mini-opera te laten schrijven over de actualiteit. De langlopende kabinetsformatie leende zich daar uitstekend voor.

Componist Micha Hamel, die voor de klus gevraagd werd, vertelde afgelopen woensdag aan de tafel van presentator Matthijs van Nieuwkerk dat er voor opera een noodzaak moet zijn om te zingen. Hevige emoties, verwikkelingen en dilemma’s lenen zich goed om in opera te worden omgezet.

Hamel schreef libretto én muziek voor een mini-opera van één minuut, die live werd uitgevoerd door een saxofoonkwartet en enkele zangers van het Nederlands Kamerkoor. Het was echt opera, met opmerkelijk veel gebruik van de woorden ‘ja’ en ‘nee’.

Live een actualistische mini-opera op tv: Van Nieuwkerk kondigde aan dat het misschien maar eens maandelijks zou moeten worden gedaan.

Zie voor het terugkijken van de aflevering de website van De Wereld Draait Door.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.