CD-recensies

Finley en Sanderling eren Sjostakovitsj

Een cd met allemaal wereldpremières, en dat ook nog uit de pen van één van de beroemdste componisten: kan dat? Ja, dat kan, zo bewijzen Thomas Sanderling en Gerald Finley met hun nieuwe cd met muziek van Sjostakovitsj. Al moet je het woord ‘premières’ wel met een korreltje zout nemen.

Shost FinleySuite on poems by Michelangelo Buonarroti is al meerdere keren opgenomen, zowel met piano als met orkestbegeleiding, zij het in de Russische vertaling van de gedichten door Avram Efros. Het nieuwe van deze opname houdt in dat de liederen gezongen worden in de taal van de dichter, het middeleeuwse Italiaans, een taal die bariton Gerald Finley ooit heeft gestudeerd.

Of het verschil nu echt wezenlijk is, kan ik niet beoordelen. Voor mij klinkt het nog steeds Russisch, maar misschien ken ik de liederen gewoon te goed? Mooi is het in ieder geval wel, zeker ook omdat het Finley het prachtig zingt.

Ook de ‘zes romancen op teksten van Engelse dichters’, in de versie voor orkest, zijn al eerder opgenomen. Rozdestvensky is Sanderling al in 1986 voor geweest. Of het allemaal iets uitmaakt? Nee. De liederen zijn waanzinnig mooi en de uitvoering… daar kom ik superlatieven voor tekort.

Ik houd van Gerald Finley. Ik houd van zijn stem met zijn unieke timbre. Het geeft je het gevoel van een warm bad. Hij is bovendien een intelligente zanger, die zeer zorgvuldig met de teksten omgaat, zonder ze meteen nadrukkelijk te declameren.

Dat Thomas Sanderling gevoel heeft voor de composities van Sjostakovitsj, is meer dan evident. Samen met het Helsinki Philharmonic Orchestra zorgt hij voor een werkelijk sensationele lezing van de werken: de zwaarmoedigheid en somberheid blijven behouden, zonder dat ze te zwaar op je hart drukken.

Er staat één echte première op de cd: de Schotse ballade Annie Laurie. Die beleeft hier wel degelijk zijn eerste orkestrale uitvoering.

Hieronder de trailer van de cd:

Vorig artikel

Opera Zuid houdt 8e Opera op de Parade

Volgend artikel

Een geheime uitnodiging van Christiane Karg

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski