CD-recensies

DNO’s Arabella uitgebracht op cd

De Nationale Opera vierde het Richard Strauss-jaar 2014 met een productie van Arabella. Dankzij Challenge Classics is de uitvoering onder leiding van Marc Albrecht nog eens na te genieten op cd.

CC72686 - Omslag+++.inddVan alle late opera’s van Richard Strauss is Arabella mij het dierbaarste. Daar heb ik geen logische verklaring voor. Of misschien toch: jaren geleden hoorde ik op de radio hemelse muziek die gezongen werd door stemmen die mijn oren meer dan streelden. Het bleek Arabella te zijn, met in de hoofdrollen Lucia Popp en Bernd Weikl.

De hemelse klanken van Strauss werden toen voor altijd in mijn geheugen gegrift en in mijn lange zoektocht naar dezelfde sensatie heb ik de ene na de andere Arabella verslonden.

De productie van De Nationale Opera moest ik door omstandigheden missen, vandaar dat ik maar al te blij was met deze live-registratie. Het is een behoorlijk goede uitvoering geworden, waar weinig op aan te merken is. Maar een hoogvlieger is het in mijn ogen niet.

Jacquelyn Wagner (Arabella) heeft een mooie, zilverkleurige sopraan, maar ik mis de in elkaar overvloeiende fluwelige lijnen. Haar portrettering vind ik ook een beetje onevenwichtig.

Agneta Eichenholz is een fatsoenlijke, goed zingende, maar niet echt opwindende Zdenka. Will Hartmann is geen goede Matteo. Voor de rol klinkt zijn stem te oud en te versleten.

Susanne Elmark (Fiakermilli) vind ik een ramp – onzuiver en schreeuwerig – en ook James Rutherford (Mandryka) kan mij niet echt bekoren. Zijn stem is megagroot en zeer imponerend, maar hij is meer een Wotan dan een ongelikte charmante beer uit Kroatië.

Charlotte Margiono is een heerlijke Adelaide en ook de drie graven zijn voortreffelijk bezet. Kon Marcel Reijans, één van die graven, de rol van Matteo niet overnemen?

Het Nederlands Filharmonisch Orkest onder Marc Albrecht speelt, zoals het de laatste tijd helaas vaker het geval is, gewoon te hard.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Sabine Devieilhe en de zussen Weber

Volgend artikel

Talenten zingen Les Mamelles de Tirésias

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski