BinnenkortNieuws

Talenten zingen Les Mamelles de Tirésias

Het talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera presenteert op 25 november een productie van Les Mamelles de Tirésias, de eerste opera van Francis Poulenc. De jonge regisseur Ted Huffman ensceneert het werk.

Ted Huffmans productie van Les Mamelles de Tirésias was eerder te zien bij onder meer het Festival d'Aix-en-Provence (© Vincent Beaume).
Ted Huffmans productie van Les Mamelles de Tirésias was eerder te zien bij onder meer het Festival d’Aix-en-Provence (© Vincent Beaume).

Les Mamelles de Tirésias is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Guillaume Apollinaire, dat gezien wordt als de eerste uiting van het surrealisme, aldus De Nationale Opera (DNO). Poulenc verwerkte het toneelstuk gedurende de Tweede Wereldoorlog tot een opera. De opera ging in 1947 in première, maar wordt niet zo vaak uitgevoerd, mede door de korte speelduur.

Centraal in Les Mamelles de Tirésias staat de feministe Thérèse, die zich van de beperkingen van haar sekse bevrijdt. “Haar echtgenoot besluit daarop de productie van kinderen zelf ter hand te nemen middels een broedmachine. Na één dag heeft hij 40.049 baby’s geproduceerd”, zo beschrijft DNO.

DNO brengt het werk in een door Benjamin Britten bewerkte versie voor twee piano’s. De productie is speciaal ontworpen voor de ontwikkeling van talent, waarbij de jonge regisseur Ted Huffman samenwerkt met de ervaren pianist Roger Vignoles als muzikaal leider.

Een groot aantal zangtalenten is gecast voor de rollen uit Poulencs werk. Sopraan Hrafnhildur Arnadóttir zingt de hoofdrol van Thérèse en Drew Santini is haar echtgenoot. Verder zijn jonge zangers als Rubèn Plantinga (Monsieur Presto), Jorne van Bergeijk (Le gendarme) en Zinzi Frohwein (La dame élégante) te horen.

Les Mamelles de Tirésias is van 25 t/m 29 november viermaal te zien in de Grote Studio van Nationale Opera & Ballet, terwijl parallel daaraan in de grote zaal van het Amsterdamse operahuis nog enkele voorstellingen van Poulencs tweede opera, Dialogues des Carmélites, te bezoeken zijn.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

DNO's Arabella uitgebracht op cd

Volgend artikel

L’ Adorazione dei Magi komt terug

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.