CD-recensies

Rattle’s Porgy and Bess: nu al legendarisch

Twintig jaar oud en nu al een klassieker? Zeker. De Porgy and Bess die Simon Rattle in 1988 dirigeerde in Glyndebourne is zelfs legendarisch te noemen. De dirigent had een prachtig spelend en verrassend swingend orkest tot zijn beschikking, én een cast om je vingers bij af te likken.

De opname uit 1988 heeft ettelijke prijzen en onderscheidingen gewonnen. In 1992 werd de productie (in vrijwel dezelfde bezetting) in Covent Garden herhaald en daarna in een studio voor de video vastgelegd, waarbij gebruik werd gemaakt van de vier jaar oudere geluidsopname.

Het levert een beetje discrepantie tussen beeld en geluid op, maar een kniesoor die daarover klaagt. Vanwege het 20-jarig jubileum in 2008 heeft EMI de cd’s en dvd in een doosje samengebundeld en die uitgave – mocht u het nog niet bezitten – moet u van mij kopen.

Willard White is een sensitieve Porgy. Met zijn sonore bas straalt hij zowel autoriteit als kwetsbaarheid uit. Cynthia Haymon is een ontroerende en letterlijk zeer mooie Bess.

De door Harolyn Backwell kinderlijk naïef, maar ook zeer sensueel gezongen ‘Summertime’ klinkt als een slaapliedje voor volwassenen en Trevor Nunns realistische regie zorgt voor prachtige, zeer tot het hart sprekende beelden.

Vorig artikel

Isokoski doopt recitalserie met betovering

Volgend artikel

Van de Brake door in Una Voce Particolare

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Leendert
    10 oktober 2010 at 09:53

    Inderdaad een schitterende opname! Maar…om je vingers bij af te likken? Ik ben sinds kort nogal allergisch voor deze uitdrukking. Hoe zou dat toch komen?